Vi behöver en säkrare äldresjukvård

Bristen på vårdplatser riskerar att äldre med stora behov slussas runt, vilket kan leda till felplacering och ett försämrat hälsotillstånd, skriver INGA-MAJ RYDHOLM och KJELL JOHANSSON, Vårdväktarna Föreningen Seniorerna.

En särskild avdelning för intagningsvård av patienter över 80 år är önskvärd, anser debattörerna.

En särskild avdelning för intagningsvård av patienter över 80 år är önskvärd, anser debattörerna.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-04-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan läste vi i Corren om läkarföreningens kampanj för ökad patientsäkerhet på US. De vill sätta fokus på patientomhändertagandet efter patientens medicinska och omvårdnadsmässiga behov och inte efter platssituation/klinikorganisation etcetera. Detta är en mycket angelägen fråga, som vi i Föreningen Seniorerna stödjer till fullo

Läsningen av de rapporter som hittills presenterats är inte uppbygglig. I genomsnitt 15-27 procent av alla patienter som lades in på sjukhuset via akuten hamnade inte på primärt önskad avdelning, där kompetens och omvårdnadsprogram finns motsvarande patientens behov. Vi har hört högre siffror från de som har hand om vårdprocesserna på sjukhuset. Det är främst äldre, oftast multisjuka, som råkar mest illa ut.

I den senaste rapporten beskrivs ett patientfall där medicinjouren frågar tre aktuella vårdavdelningar innan en 90-årig patient kunde placeras på en fjärde avdelning. Om det hade funnits tillräckligt med vårdplatser hade patienten placerats på en adekvat avdelning. Den kraftiga neddragningen av antalet vårdplatser visar sig i sina dystraste konsekvenser. Främst äldre med stora vårdbehov riskerar slussas runt och placeras där det finns lediga platser.

En lång väntetid på akutmottagningen innebär en stor patientsäkerhetsrisk. Den patient i undersökningen som fick vänta längst på akuten väntade i 15 timmar. Beslut om vårdnivå och vidareplanering dröjer på grund av oklarhet i vilken klinik som primärt har ansvar för patienten. För den enskilde medför lång väntan och felplacering oftast en traumatisk upplevelse. Hälsotillståndet kan snabbt försämras.

För personalen på akuten innebär bristen på adekvata vårdplatser överbeläggning och onödigt administrativt arbete. Förbättringar i vårdorganisationen och utökning av vårdplatser är nödvändigt. Därför ser vi fram emot slutresultatet av läkarföreningens kampanj och vilka åtgärderna blir. Hur landstingsledningen kommer att ta emot resultatet blir också intressant.

Ett förslag som vi tidigare presenterat och hållit seminarium om är att öka läkarbesöken i de äldres boende för att förebygga att de onödigt hamnar på akuten. Vi vet att detta är på gång och görs i viss mån redan. Men vi efterlyser en tydligare satsning.

Ett annat förslag vi vill uppmärksamma är att man inom sjukhusets väggar kan organisera en särskild intagningsvårdavdelning för patienter 80 år och äldre. Sådana avdelningar finns på sina håll i landet, till exempel i Alingsås. Det ger möjlighet till en säkrare och humanare äldresjukvård. Ett bättre samarbete mellan vårdcentral, sjukhus och kommun kan också nås.

Inga-Maj Rydholm

Kjell Johansson

Läs mer om