Vi behöver ett regionalt handslag om Ostlänken

Linköping2006-01-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ostlänken är en järnväg för snabbare förbindelse mellan Östergötland och Stockholm. Om vi inte får ner restiden till Mälardalen kommer vi inte att komma ta del av den arbetsdelning och den dags- och sällanpendling som utgör den ekonomiska motorn kring storstäder. Ur ett europeiskt perspektiv finns bara en urban region i Sverige: Stockholm. (Göteborg kommer på 150:e plats.)

Det är stimulerande att Ostlänken pekats ut i rege-ringsförklaringen som så viktig att den bör tidigareläggas. Regeringen har tillsatt förre landshövdingen i Sörmland, Bo Holmberg, som förhandlingsman. Det är ett gott utgångsläge. Men vi får inte tro att problemet är löst. Av Banverkets drygt 100 miljarder kronor under innevarande tolvårsperiod är 60 procent redan intecknade i pågående eller långt gångna projekt. 40 miljarder fördelat på 12 år gör 3,3 miljarder per år i tillgängliga medel. Konkurrensen är följaktligen mycket stor när det gäller "nya" projekt och det gäller därför att vi inte konkurrerar med oss själva.

Direktivet säger att den ofinansierade delen av Ostlänken (9 miljarder) skall rymmas inom totalramen. Dessutom förutsätts någon form av medfinansiering.

Det blir alltså tufft. Nu vill det till att alla drar åt samma håll och inte springer på andra bollar, för att tala idrottsspråk. Eftersom det kommer att dröja bortåt 10 år innan trafikstart så gäller det att kommuner, näringsliv partidistrikten och andra regionala aktörer är över-ens och har en uthållighet.

För Östergötlands del är det därför nödvändigt att inse att innan finansieringen av Ostlänken är säkrad så får vi inte slå undan benen för oss själva genom att samtidigt prioritera andra järnvägsprojekt.

Vi behöver alltså ett regionalt handslag på att det är Ostlänken som gäller. Lyckas vi inte blir det som vanligt att andra med bättre sammanhållning tränger sig före.

Mellansverige har fått mindre av nationella infrastruktursatsningar än andra landsdelar. En anledning är vår brist på samsyn, samordning och uthållighet. Är man inte överens så passar regeringen och satsningarna görs någon annanstans. Det är hög tid att ändra på detta, skriver JÖRGEN OSKARSSON (s), kommunstyrelseordförande i Mjölby och Östsams talesman för kommunikationer.

Läs mer om