För de flesta studenter tar det 7 år att ta en examen för 3 års heltidsstudier. För att effektivisera studenterna vill regeringen minska rätten till studiemedel från sex år till bara fyra år och med två år villkorad förlängning.
Men att staten försöker styra vad folk ska läsa i ett tvingande spärrsystem leder ingen vart. När många av studenterna jobbar så mycket att det stör deras prestation så borde Lars Leijonborg i stället satsa på studievägledning och höjda studiemedel för att öka genomströmningen.
Än mer oroande är att den här förändringen av studiemedel hotar att urholka allt arbete som lagts ned på att bredda rekryteringsbasen till högre studier. Det kommer bli ännu viktigare att vara säker på vad man vill bli innan man börjar studera och ännu svårare att ändra sig om man valt fel. Men politiken ligger i linje med andra åtgärder på utbildningsområdet. De nya antagningsreglerna till högskolan innebär att valet till högskolan flyttas lägre och lägre ner i åldrarna. Snart kommer de val som en femteklassare gör påverka deras möjligheter att komma in på högskolan. De som är osäkra på om de ska studera vidare skräms med största sannolikhet bort och den sociala snedrekryteringen ökar. Behåll rätten till studiemedel i sex år så att vi som redan pluggar hinner ta vår examen och så att fler vågar börja plugga!
Moa Neuman