I dag besöker vi Norrköping och Linköping för att informera oss om hur planeringen för höghastighetsbanan Ostlänken fortskrider. Vi har ett tydligt besked med oss: Vid en rödgrön valseger år 2010 så kommer projekteringen av Ostlänken intensifieras och vi vill se en byggstart så fort det finns planeringsmässiga och statsfinansiella förutsättningar för detta.
Det står nu klart att regeringen tar sin hand från det mest strategiska infrastrukturprojektet som planerats i Sverige sedan det sena 1800-talets uppbyggnad av järnvägens stambanor. I den lista över väg- och järnvägsprojekt som regeringen vill genomföra fram till år 2021 finns Ostlänken inte med. Inte heller några andra delar av den så kallade Götalandsbanan, som Ostlänken är en del av, har fått plats på regeringens lista.
Det är uppenbart att de borgerliga regeringspartierna länge varit djupt splittrade i denna avgörande framtidsfråga, men att Moderaterna nu triumferat. Anders Borg har flera gånger uttryckt sitt starka motstånd mot alla tankar på svenska höghastighetsbanor. Under hösten försökte Åsa Torstensson i all hast och förvirring skyla över konflikten genom att låta utreda frågan på nytt. Det var den andra utredningen inom loppet av ett halvår. Regeringens hantering av höghastighetsbanorna är tragikomisk.
Vi har lyft fram Ostlänken som ett av fyra projekt som vi ser som särskilt angelägna. Projektet är en nyckel för att uppnå Sveriges tillväxt- och klimatmål. Vårt ställningstagande bygger i hög grad på vad vi lärt oss av den senaste forskningen om ekonomisk tillväxt. Förra året mottog Paul Krugman ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Budskapet från Krugman och de forskare som följt i hans fotspår är tydligt: moderna, kunskapsintensiva ekonomier är mer regionala än nationella. Det är storleken på den lokala arbetsmarknaden som bestämmer hur många jobb som skapas och hur snabbt lönerna ökar.
Ostlänken skulle skapa en mycket kraftigt regionförstoring i stråket Stockholm - Nyköping - Norrköping - Linköping. När restiden mellan Norrköping och Linköping kryper ned mot 15 minuter kan man förvänta sig en dramatisk ökning av arbetspendlingen. De bägge städerna sammanfogas då till en lokal arbetsmarknad med en halv miljon invånare - den fjärde största regionen i Sverige. Effekterna på löner och sysselsättning blir betydande. Enligt en analys gjord av statliga Nutek skulle en utveckling där Norrköping och Linköping smälter ihop till en region innebära att 15 000 nya jobb skapas och att den årliga lönesumma ökar med 7 miljarder kronor.
Ostlänken är en avgörande pusselbit i vår strategi för att lyfta Sverige ur jobbkrisen och rusta landet för de enorma globala tillväxt- och klimatutmaningar som väntar under de närmaste decennierna.
Lena Hallengren
Christina Axelsson
Hans Stenberg
Claes-Göran Brandin
Marie Nordén
Pia Nilsson
Lars Mejern Larsson
Désirée Liljevall