Hälso- och sjukvården i Östergötland får oftast mycket goda vitsord av östgötarna. Man är mestadels nöjd med vården - när man väl har fått den. De kritiska synpunkterna som vi får ta del av i enkäter och i kontakterna med medborgarna gäller främst tillgängligheten i vården. Med rätta klagar många över svårigheten att komma i kontakt med sin vårdcentral och/eller få en tid för besök. Likaså finns skäl att vara kritisk över att väntetiderna till såväl specialistundersökningar som operation och behandling alltför ofta är längre än de 90 dagar som stipuleras i den vårdgaranti landstingen har åtagit sig att leva upp till.
God tillgänglighet är bara ett av målen som ska uppnås.
Vården ska också ha hög kvalitet, vara säker och effektiv. Men för att östgötarna ska kunna bibehålla sitt stora förtroende för hälso- och sjukvården krävs nu krafttag för bättre tillgänglighet. Det måste ske samtidigt som landstingets ekonomi utsätts för stora svårigheter de närmaste åren. Finanskris och lågkonjunktur resulterar i lägre skatteintäkter.
Inom primärvården räknar vi med att Vårdval Östergötland, som ska träda i kraft efter sommaren, leder till förbättrad tillgänglighet vid vårdcentralerna. De vårdcentraler som inte upplevs som tillgängliga eller tillmötesgående kan få erfara att patienter listar om sig vid en annan vårdcentral och tar sin "vårdpeng" med sig.
Men också i specialistsjukvården vid sjukhusen är det nu nödvändigt att tillgängligheten förbättras. Detta gäller inte bara vård som berörs av vårdgarantin utan hela vårdkedjan - det akuta omhändertagandet, röntgen och provtagning, behandling, rehabilitering, liksom uppföljning av till exempel patienter med kroniska sjukdomar.
Långa väntetider till besök och behandling är skäl nog för att vidta åtgärder. Men därutöver är regeringens kömiljard en viktig anledning att lägga manken till. Vi måste se till att vårt landsting får sin rimliga andel av dessa pengar, som så väl behövs i den östgötska vården. För att det ska bli så måste vi redovisa resultat i form av kortare väntetider.
Landstinget har nu utarbetat en handlingsplan med en lång rad åtgärder som syftar till att vårdgarantins tidsgränser ska uppnås i långt större utsträckning än i dag. Vi i den politiska majoriteten föreslår att landstingsstyrelsen beslutar om ett etappmål som innebär att senast i november i år ska minst 80 procent av aktuella patienter få tid till besök respektive behandling inom vårdgarantins gräns 90 dagar.
Att östgötarna är nöjda med vården som sådan gläder oss - men det räcker inte. Invånarna i vårt län ska även kunna vara nöjda över tillgängligheten till vården. För det krävs krafttag som vi är beredda att ta.
Marie Morell (m)
Lasse Pettersson (vl)
Sven Eric Nilsson (c )
Levi Eckeskog (kd)
Gun Jareblad (fp)
Christian Gustavsson (m)