Vi noterar att Svenskt Näringsliv engagerar sig i avtalsrörelsen. Det handlar om lärarnas arbetstid. Man vill öka traditionell undervisningstid och minska förtroendearbetstiden. Stefan Fölster kallar (17/11) denna tid för rätt att vara hemma. Men det är den tid vi använder till att göra undervisningen kreativ och ändamålsenlig. Hemma är den lokal där vi har en fullt utrustad och avskild arbetsplats. Flertalet av våra lärare saknar en sådan arbetsplats i skolan.
Hur har Fölster kommit fram till att lärarna bara ägnar 40 procent av sin totala arbetstid åt eleverna? Har han räknat in all den tid lärare ägnar åt tillsyn och kommunikation med elever och föräldrar utanför lektionssalen? Vi menar att lärarnas arbetstid inte räcker till - oavsett var och med vem detta arbete utförs.
Många elever lämnar grundskolan utan godkända betyg. Fölsters förklaringar till orsakerna är ensidiga. Han ger lärarna och lärarfacken största skulden. I rättvisans namn ger han även en känga åt skolbyråkraterna. I varken Skolverkets eller Skolinspektionens rapporter påvisas lärarnas arbetstidavtal som orsaker till kunskapsbrister. Skulle mer tid tillsammans med eleverna vara den enda lösningen på skolans kvalitetsbrister?
Utbildningsorganisationen i Linköping möter problemen på sitt eget sätt. Man organiserar om, byter titulatur i ledningen, tar bort samverkansgrupper och hälsotimme, man förlänger elevernas skolår med två dagar (i julveckan) och minskar därmed lärarnas fortbildningstid med drygt 12 procent. Var är fokus på de stora frågorna?
För att förändra skolan behövs en positiv framtidsbild. Vi behöver ett arbetsklimat som stimulerar till medansvar och professionalism. Vi behöver en ledning som ser vår verksamhet och som kan skapa tillit och kontinuitet i organisationen. I väntan på detta och i brist på tillit ser vi oss tvingade till att sluta centrala avtal som reglerar arbetstiden.
Vi i Lärarförbundet organiserar flest lärare i Sverige. Vi är en starkt utvecklingsinriktad arbetstagarorganisation som bevakar och stödjer utvecklingsarbete på alla utbildningsnivåer. Alltid med eleven och utbildningskvaliteten i centrum.
Birgit Lundgren
Monica Shaffeir