Sju månader har gått sedan Sverige bytte regering. På några få veckor i höstas lyckades den borgerliga alliansen ge statsbudgeten en ny inriktning och med vårpropositionen sätts nu en helt ny prägel på den ekonomiska politiken.
Den svenska ekonomin utvecklas mycket starkt.
Bruttonationalprodukten växte med 4,4 procent förra året. Statsskulden beräknas sjunka från 43 procent av BNP till 23 procent under de närmaste åren.
Den totala arbetslösheten sjunker från 8,4 till 6,7 procent bara mellan 2006 och 2007. På fyra års sikt ökar sysselsättningen med 185 000 personer och arbetslösheten beräknas minska med 100 000 personer.
Fler jobb skapas, vilket minskar utanförskapet och stärker samhällsekonomin. Vi är på väg bort från massarbetslöshet, mot ett samhälle med starkare ekonomiska muskler. Alliansregeringens politik förstärker denna positiva utveckling.
Sverige är på rätt väg och utvecklingen ska nu solidariskt komma alla till del. En stabil samhällsekonomi är en förutsättning för att det ska finnas någonting att fördela och för att räntan ska vara låg.
Vi ser också en positiv utveckling i kommunsektorn, så också för Linköping.
Kommunens vård- och omsorgspersonal gör en viktig insats och bör få ett hyggligt löneutfall. Men "för höga" avtalsnivåer kan snabbt förändra den kommunala ekonomin. För Linköpings del handlar en procents löneökning om cirka 40 miljoner kr.
Även om bilden skiljer sig åt mellan kommunerna ger regeringens arbetslinje med rejäla sociala satsningar goda förutsättningar för ännu bättre tider. Äldreomsorgen prioriteras och krafttag tas för att höja kvaliteten i vården och omsorgen.
Det medicinska omhändertagandet och omvårdnaden behöver och kommer att förbättras. För oss i Allians Linköping är det viktigt att utveckla samverkan med landstinget.
Regeringen har beslutat satsa 1,35 miljarder kronor under 2007 - som för Linköpings del innebär 12,85 miljoner kronor - för att stimulera till utveckling av kvaliteten i omsorgen om äldre personer.
Vid den ansvariga nämndens möte i april togs beslut om satsningar inom rehabilitering, kost och måltider, demensvård, läkemedelsgenomgångar, läkarmedverkan, det sociala innehållet och förebyggande hembesök inom äldreomsorgen.
Det innebär förbättrad växelvård, mer personal i demensteam, mobilt gym, att anställa en äldrelots och äldreinformatörer för att ta några exempel.
Detta är de första stegen i att förverkliga regeringens äldrepolitik och vi kristdemokrater driver på den utvecklingen.
Det ska också bli självklart att kunna påverka omsorgens innehåll och bestämma själv. I Linköping räknar vi med att införa Eget Val inom hemtjänsten i februari nästa år.
Valmöjligheten gör att äldreomsorgen kan bli mer lyhörd och personalen ges större möjligheter att byta arbetsgivare och främja sin kompetensutveckling.
Samtidigt förbereder regeringen en tandvårdsreform, som förstärker högkostnadsskyddet och skapar rimliga villkor för den förebyggande tandvården.
Regeringen förbereder dessutom en särskild satsning för dem, som på grund av långvarig sjukdom eller funktionshinder, har ett stort behov av tandvård.
Det är nu allianspolitiken ska förverkligas.
Det är nu vi ska visa vad verklig solidaritet betyder.
Jan-Willy Andersson (kd)
Kommunalråd i Linköping