Vi vill ordna en folkets bomässa i Östergötland

Varför nappar inte de borgerliga i Östsam på idén om en "folkets bomässa" i länet, undrar socialdemokraterna LARS "LABAN" BENGTSSON, ELLEN OSKARSSON, JOHAN LÖFSTRAND, LENA MICKO och MATTIAS OTTOSSON.

Linköping2008-05-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att bo bra - i ett område där man känner sig trygg, i en bostad som är funktionell och fin både inuti och utanpå - är en central del av det vi kallar livskvalitet. Det goda boendet skulle vi vilja jobba vidare med och vi har spånat kring en "folkets bomässa", som skulle inriktas mot begrepp som trygghet, miljö och demokrati.

Sedan ett antal år tillbaka har det genomförts bomässor runt om i landet. Flera stycken har - lindrigt uttryckt - präglats av överdåd. I Malmö 2001 till exempel spenderades det otroligt mycket pengar på långväga studiebesök och storstilade, kostsamma planer som slutade med avsatta styrelser och konkurs för hela projektet.

Vår tanke ser lite annorlunda ut. Vi vill genomföra en folkets bomässa i Östergötland - där vi diskuterar boendefrågor och bygger hus som verkligen kan användas och som fokuserar på det som är viktigast för oss människor.

Att bo vettigt är en grundläggande mänsklig rättighet och således ett viktigt politikområde. Dessutom vore en folkets bomässa ett bra tillfälle att visa upp den fjärde storstadsregionen och dess kvaliteter. Redan nu finns både små och stora byggplaner runt om i länet. Foga samman några av dessa till en helhet, där människor kan åka runt och titta på nyskapande aktitektur, påverka utemiljöerna, diskutera hur ett klimatsmart boende kan uppnås och hur vi bäst främjar ett integrerat boende - där gamla och unga, män och kvinnor, funktionshundrade, svenskar, islänningar och alla andra kan trivas.

För att arbeta vidare med den här idén ser vi Östsam som ett paraply, som kan samla ihop ett antal drivande aktörer under sig. Representanter från kommuner och byggherrar är självskrivna i en sådan grupp, men det finns fler.

Poängen med hela projektet är ju att boendet påverkar hela vårt liv. För att de bästa idéerna ska komma fram behövs nya röster och att vi lyssnar på varandra. Fältassistenten kanske har idéer för hur ungdomar kan känna delaktighet i sitt boende, miljökonsulten kanske vet hur man kan bygga så att husen inte behöver någon energitillförsel. Alla kan vi lära av varandra.

Vi har drivit den här frågan i Östsam - men den borgerliga majoriteten säger nej. Varför?

Lars "Laban" Bengtsson

Andre vice ordförande Östsam

Ellen Oskarsson

Länsordförande SSU

Johan Löfstrand

Riksdagsledamot

Lena Micko

Kommunalråd i Linköping

Mattias Ottosson

Ordförande i kommunstyrelsen i Norrköping

Läs mer om