Vida löften frestar på statsbudgeten

Sju östgötska borgerliga riksdagsledamöter gör en gemensam genomgång av vänsterpartiernas samlade förslag inför höstens val. De uppfattar att ordning och reda i de offentliga finanserna kommer att bytas mot en oansvarig politik med stora statliga utgiftsökningar.

Vänsterblockets förslag till höjda bränsleskatter slår hårt mot landsbygdsbefolkningen som inte har något alternativ till bilen anser alliansen.Bild:Scanpix

Vänsterblockets förslag till höjda bränsleskatter slår hårt mot landsbygdsbefolkningen som inte har något alternativ till bilen anser alliansen.Bild:Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-05-18 08:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiernas ekonomiska politik är riskfylld. Deras politik slår främst mot dem som skapar jobben, nämligen företagen. De överger arbetslinjen för att göra skillnaden mellan att jobba och inte jobba mindre. Ordning och reda i de offentliga finanserna byts mot en oansvarig politik med stora statliga utgiftsökningar.

Nu står det klart: Vänsterpartierna går till val på höjda arbetsgivaravgifter för unga. Alliansen har infört halverad arbetsgivaravgift för personer upp till 26 år för att öka chansen för unga att få jobb. Denna nedsättning vill vänsterblocket ta bort och med deras förslag ökar kostnaderna för att ha en ungdom anställd med cirka 35 000 kr per år. De föreslår istället en skattereduktion motsvarande arbetsgivaravgiften för en arbetslös ungdom. Ett liknande instrument med slopad arbetsgivaravgift har vi redan infört, de så kallade nystartsjobben för unga.

Vidare vill vänsterblocket ta bort rut-avdraget vilket skulle innebära att tusentals som fått vita jobb i hemservicebranschen tappar jobbet. Många familjer och äldre som idag har råd att använda tjänsterna får se den chansen gå förlorad.

Därtill vill vänsterpartierna återinföra förmögenhetsskatten - något vi tog bort för att få kapital att investeras och skapa jobb i Sverige.

Transporter ska enligt vänsterblockets alternativ beskattas med kilometerskatt och bränsleskatt. Kilometerskatt slår mot industrin, ger inga drivkrafter till att köra bränslesnålt och innebär stora administrativa bördor för företagen. Bränsleskatten höjs, utan att man genomför någon skatteväxling. Detta leder i praktiken till en skattehöjning för dem som till exempel bor på landsbygden och inte har alternativ till bilen.

Intäkterna från deras höjda skatter ska i stor utsträckning gå till dem som inte jobbar. Ersättningsnivåerna i a-kassa och socialförsäkringar ska öka. Eftersom det finns kostnader med att arbeta blir skillnaden i inkomst mellan jobb och bidrag liten. Forskning visar att detta gör att fler stannar längre utanför arbetsmarknaden.

Under mandatperioden har vi i alliansen stegvis sänkt skatten för dem som jobbar. Procentuellt sett har inkomstskatterna sänkts mest för låg- och medelinkomsttagare. Varje gång vi sänkt skatten har vi mötts av protester från vänsterpartierna. Kommer vänsterblocket till makten står det klart att inkomstskattehöjningar väntar för många.

För att hämta in pengar till statskassan föreslår vänsterpartierna diverse skattehöjningar på 16 miljarder som förr eller senare drabbar hushållen. Därtill kommer deras många och vida löften att allvarligt påfresta statsbudgeten. Det skapar oreda i de offentliga finanserna och därmed höjda räntor.

Det är välkommet att vänsterblocket nu börjar presentera en gemensam politik. Då blir det enklare att förklara varför alliansen behövs för Sverige.

KARIN GRANBOM ELLISON (FP)

YVONNE ANDERSSON (KD)

GUNNAR AXÉN (M)

STAFFAN DANIELSSON (C)

FINN BENGTSSON (M)

BETTY MALMBERG (M)

ANDREAS NORLÉN (M)

Läs mer om