När jag får höra talas om att det Socialdemokratiska oppositionsrådet Madelaine Vilgren i Ödeshög har polisanmält Tjalle blir jag skrämd. Är kommunpolitiken i Ödeshög en lekstuga? Att Charles Eriksson skulle ha yttrat "din jävla kärringjävel jag borde slå dig" låter väldigt illa. En politiker som uttrycker sig på det sättet har med största sannolikhet i stället haft tanken att slå motparten både intellektuellt och ideologiskt.
Politiker slåss inte med knytnävar, men däremot intellektuellt och ideologiskt. Varje politikers dröm är att lyckas med att motståndaren efter en debatt, står som ett levande frågetecken fullständigt svarslös. Detta är inte på något sätt förbjudet. Men jag hade hoppats att politisk utpressning hade gått i graven tillsammans med Östtyskland. Men så är inte fallet i Ödeshög, när Madelaine Vilgren uttalar sig i TV. Hon säger att Charles Eriksson fått chansen att avgå från alla sina politiska uppdrag, i utbyte mot att hon inte polisanmäler händelsen. Jag kan inte se annat än det är en ren utpressning. Vad är det för egentligen för skillnad mellan den politiska utpressning som skett i det här fallet och en ekonomisk utpressning som tydligt beskrivs i gangsterfilmer? Rättsligt sett ingen, enligt min uppfattning
I rättsstaten Sverige ska ett brott anmälas oavsett om man vinner på det eller inte. Charles Eriksson har i kommunfullmäktige vid ett flertal tillfällen fått stöd av huvuddelen av de socialdemokratiska ledamöterna, till exempel vid nedläggning av Västra Tollstads skola. Det är ett tecken på hans förmåga att slå Madelaine Vilgren. Vid sista kommunfullmäktige den 15 juni i år gjorde Charles ytterligare en kupp mot Madelaine Vilgren genom att lägga ett eget förslag till budgetramar och därigenom få Madelaine att se ut som ett levande frågetecken, Mycket fult rävspel, men ytterligare ett bevis på att Charles inte haft för avsikt att använda fysiskt våld.
På ledarplats i Corren (5/8) skrivs att Charles Eriksson måste avgå. En ledamot av kommunfullmäktige sitter hela mandatperioden, även om han byter parti eller blir politisk vild och kan inte avsättas av dessa anledningar. Som nämndledamot eller andre vice ordförande i kommunfullmäktige sitter personen däremot kvar, på sitt uppdrag. Så länge som KF:s majoritet anser att han ska sitta kvar. Att ett enskilt parti eller ledamot begär en ledamots avgång har ingen betydelse, så länge som han har KF:s majoritet bakom sig. Detta borde ledarskribenten i Corren veta om. Att ledarskribenten för Corren tolkar uttalandet om att slå dig måste vara fysiskt och inte politiskt är skandal från Correns sida.
Claes Hultberg
Corren svarar
Ledarredaktionen är fullt medveten om att varken Socialdemokraterna eller fullmäktige kan tvinga Charles Eriksson (S) att lämna sin plats i fullmäktige. Det är just därför vi understryker att han själv måste ta ansvaret att avgå om han döms för olaga hot mot en partikollega. Att sitta kvar vore att visa förakt mot svensk lag, mot väljarna och mot demokratins spelregler.