De flesta av de östgötska kommunerna visar på stora överskott i de preliminära boksluten för år 2006. Sveriges kommuner och landsting har i sin prognos för år 2006 förväntat sig ett överskott på 19 miljarder kronor för landets kommuner och landsting.
Konjunkturuppgången ger självfallet utslag i ökad sysselsättning och därmed ökade skatteintäkter. Höjda statsbidrag under 2006 och effektiviseringar gör det möjligt för de flesta kommunerna och landstingen att nå upp till kravet om god ekonomisk hushållning.
Ett resultat på nuvarande nivå är nödvändigt för att behålla en god kvalitet och möta framtida behov av bland annat vård och omsorg. Även för åren 2007 och 2008 ser det ljust ut, även om man inte kommer att nå upp till samma resultat som för år 2006.
Frågan om kommunernas överskott väcker en del frågor.
Ska nivån på verksamheterna både kvalitativt och kvantitativt bestämmas och sedan finansieras? Eller ska alla ekonomiska medel användas, och så får nivån bli så bra som pengarna "räcker" till?
Kan egentligen någon vara sur över att kommuner och landsting går med vinst?
Jo, det kan man beroende på hur vinsten egentligen uppstår.
Förra gången landstingen fick överskott berodde detta på att personalen hade minskat totalt sett med 10 000 personer. När kommuner och landsting går med "vinst" samtidigt som vi har en arbetslöshet och där till en stor översjukskrivning av anställda som blivit utslitna inom offentlig vård och omsorg, då är det något som är grundfel i "tänkandet". Kommuner och landsting ska inte gå med stora överskott så länge som vi har en hög arbetslöshet i landet.
Det vore också högst olyckligt om man ytterligare drog undan resurser för att använda till skattesänkningar i kommuner och landsting. De som blir lidande av detta är de människor som så väl behöver våra gemensamma resurser, de gamla, psyksjuka, barnen med flera.
Lars Nilsson