Vindkraftens fakta och argument tolkas olika

Motståndet mot vindkraft grundar sig i botten tyvärr på mycket faktafel och ogrundade påståenden. Det skriver fem representanter för el- och vindbranschen i ett svar till Föreningen Svenskt Landskapsskydd.

Synen på utbyggnaden av vidkraften har olika utgångspunkter.Bild: Scanpix

Synen på utbyggnaden av vidkraften har olika utgångspunkter.Bild: Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2011-01-14 08:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Vindkraften - ett sänke för elförsörjningen". Corren 31/12 2010.

Återigen har Jonny Fagerström från Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) ondgjort sig över vindkraften i en debattartikel i Corren. Argumenten är inte bara felaktiga utan också vulgära och de framförs i ett tonläge som är fruktansvärt aggressivt och föraktfullt.

När det gäller faktafel så är nog siffran om att vindkraften skulle subventioneras med 300 miljarder kronor den mest felaktiga. Vindkraften subventioneras inte av staten längre utan det stödsystem för förnybar el som finns är ett marknadsbaserat system med elcertifikat som gynnar det förnybara energislag som ger lägst kostnad per kWh.

Berättigade till elcertifikat är biobränsle, småskalig vattenkraft, vindkraft, solenergi, geotermisk energi och torv. Under 2009 gick den största delen av elcertifikaten till biobränsle med en andel på ca 62 procent, medan vindkraften stod för ca 16 procent. Detta betyder att vindkraften kostade elkonsumenterna ca 0,85 öre/kWh. Beräkningar av den totala kostnaden för elcertifikat om den förnybara elen ökar till 25 TWh till år 2035 landar på cirka 50 miljarder och det ska då fördelas mellan alla kraftslagen över en 25 års period. Elcertifikaten har sedan starten 2003 ökat den förnybara elproduktionen med snart 11 TWh.

Att Svensk elproduktion skulle vara till 97 procent koldioxidfri är givetvis sant men då "glömmer" Fagerström att Sveriges elsystem är ihopkopplat med övriga länder i norra Europa vilket innebär att det köps och säljs el i denna sekund och varje timme året runt. Detta innebär att vi bland annat köper kolkraft som produceras i Finland, Danmark eller Tyskland.

Jonny Fagerström tar också upp att vindkraften inte skulle ha producerat så mycket en specifik dag i december 2009 och i januari 2010. Det han inte nämner är att under samma period förra vintern stod nästan hälften av kärnkraften stilla med mycket stora kostnader (7 miljarder enligt beräkningar) för oss konsumenter som följd.

Fagerström påstår också att det han kallar "vindkraftslobbyn" för en kampanj mot Försvaret när det i själva verket är tvärtom och att man från vindkraftssidan påstår att konflikten mellan radar och vindkraft är ny. Dessa påståenden är helt felaktiga. Det är Försvarsmakten som efter 15 års samexistens mellan vindkraft och flyg för upp radarfrågan som om den vore ny.

FSL:s motstånd mot vindkraft grundar sig i botten tyvärr på mycket faktafel och ogrundade påståenden, direkta sakfel och en oavbruten stöm av samma felaktiga argument som man upprepar om och om igen. Som en av Regeringens vindkraftssamordnare uttryckte sig för ett tag sedan- "FSL åker land och rike runt och pratar strunt. Jag har respekt för att vi självklart inte ska bygga vindkraftverk överallt. Hänsyn till kultur, miljö, buller, skuggor, fåglar och andra intressen ska vägas in. Men den organisationen sprider lögner".

ROLF PETTERSON RGP VINDKRAFT, KLAS GUSTAFSSON MSE AB, TOM ISTGREN BIXIA AB, HENRIC KARLSSON EOLUS VIND, GERT-OLOF HOLST TRIVENTUS

Läs mer om