Socialdemokraterna i Linköping har motionerat om vinstbegränsningar i välfärden inför den kommande S-kongressen. Men med kunskap om de stora utmaningar vården och omsorgen står inför de närmaste åren krävs att vinstkrafterna får verka fritt.
Privat utförd vård är jobbskapande. Redan idag skapar den ökad sysselsättning. Den privat utförda vården går därför mot strömmen även i privat sektor. I privat utförd utbildning och hälso- och sjukvård ökade sysselsättningen under andra kvartalet med hela 9000. Under första kvartalet var ökningen nästan lika stor. Även förra året ökade sysselsättningen inom hälso- och sjukvården med drygt 9000. Sysselsättningen uppgick därmed till 185000 i privata utbildnings- hälso- samt sjukvårdsföretag under 2008. Detta i en ekonomi i fritt fall i övrigt.
Den privata tjänstesektorn har utvecklats relativt gynnsamt under det senaste året. Produktionstillväxten steg från 1,9 procent år 2007 till 7 procent förra året och den positiva trenden fortsätter, enligt nationalräkenskaperna. Under första halvåret i år ökade förädlingsvärdet med lite över 8 procent jämfört med motsvarande period förra året.
Förädlingsvärdet uppgick 2008 till cirka 82 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 17 miljarder 1993. På femton år har branschens förädlingsvärde ökat stadigt och nära femdubblats.
Därför är det anmärkningsvärt att S-debattörer helt bortser från de positiva effekter som privat utförd vård ger samhället. Vidare saknas ofta en förståelse för att det krävs kvalitet, ständig utveckling och konkreta förbättringar för att locka patienter och brukare. Lyckas företagen med att locka medborgarna att välja dem kommer de att få intäkter och vinst som både kan ge ränta på risktagandet och ytterligare förbättra verksamheten. Verksamheterna blir mer kreativa i att finna sätt att minska onödiga kostnader, göra ständiga förbättringar och vara effektiva och innovativa. Men då krävs det att företagen får bedriva sin verksamhet utan restriktioner som vingklipper framgångarna. Ingen ska kunna lägga beslag på resultatet av ett väl utfört arbete. Lika lite som någon ska lägga beslag på någons lön för väl utfört arbete.
Hans Dahlgren