Visst agerar Tekniska verken utanför kommungränsen

För både skattebetalare och privat näringsliv vore det bra om Tekniska verken ägnade sig åt det som tydligt ryms inom lagens råmärken. Det skriver PER EWERS, vd för Scandinavian Biogas.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-02-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Vår lösning är betydligt mycket bättre", hävdar Lena Burlin, ordförande i Tekniska verkens styrelse, i en replik (7/2) på vårt ifrågasättande den 5 februari av bolagets agerande.

Men bättre för vem? Definitivt inte för privata företag som Scandinavian Biogas, vars miljödrivna expansion hotas av kommunala bolags tveksamma arrangemang. Knappast för Linköpings skattebetalare, som indirekt finansierar kommunens äventyr. Och inte heller miljönyttan är säkerställd - Återvinningsindustrierna slår fast att kommunala arrangemang för att stänga ute privata aktörer generellt sett försämrar miljön.

Burlin tycks ha dålig koll på Tekniska verkens verksamhet, trots många år i dess ledning.

"Istället för att låta Tekniska verken eller Svensk Biogas agera utanför kommungränsen, vilket då möjligen skulle ha inneburit det Per Ewers påstår, har vi mot ersättning överlåtit den verksamheten just till ett privat företag - SBI", skriver hon.

Tvärtemot hennes påstående, agerar Svensk Biogas utanför kommungränsen. De har bland annat tankställen för biogas i sex kommuner och har ambitioner att expandera ytterligare.

Burlins påstående att "vi konkurrerar inte från det kommunala bolagets sida med privat företagsamhet" motsägs av Svensk Biogas egen marknadsföring. De anger att deras uppdrag är "att erbjuda internationellt gångbar processutveckling och produktionskoncept för biogas", i det närmaste en karbonkopia av privata Scandinavian Biogas affärsidé.

Centralt i mitt ifrågasättande av Tekniska verkens agerande är att de kan höja medborgarnas avfallstaxor för att dumpa priserna i verksamhet där de konkurrerar med privata bolag. Därmed snedvrids konkurrensen till det kommunala bolagets fördel. Burlin väljer att inte kommentera detta - kanske för att bolagets agerande på denna punkt inte låter sig försvaras?

På en punkt öppnar Burlin för att vår kritik är relevant:

"Man kan också diskutera det lämpliga i att Tekniska verkens vd är en av ägarna till SBI."

Men det räcker inte med diskussion, det behövs konkreta förändringar. Hela Tekniska verkens agerande bör omfattas, utifrån Konkurrensverkets klargörande att kommuner och dess bolag inte får bedriva verksamhet så att det privata näringslivet påverkas negativt.

Tekniska verken är medvetna om att deras agerande är juridiskt tveksamt - det är därför de uppvaktar regeringen om en lagändring så att kommunala bolag ska få konkurrera med privata entreprenörer. Dessbättre avvisar regeringen med näringsminister Maud Olofsson i spetsen alla sådana förslag. Regeringen förbereder lagstiftning som ska göra det omöjligt för offentlig sektor att snedvrida konkurrensen.

För Linköpings skattebetalare, för det privata näringslivet och för biogasens utveckling vore det bra om Tekniska verken ägnade sig åt det som tydligt ryms inom lagens råmärken.

Per Ewers

Läs mer om