Det är till ingen nytta att fördela skuldbördor. Men faktum kvarstår att regionen presterar sämre än riket som helhet. Företagen har kanske prioriterat närmiljön för lågt och vi näringslivsorganisationer har brustit i att behandla regionala, näringspolitiska frågor ur ett helhetsperspektiv. Politiker har visat svårigheter att ta ett samlat tag om de politiskt och strukturellt långsiktiga problemen.
Visst har utvecklingen gått framåt, om än långsamt. I dagens globaliserade värld ökar dock kraven på omställningstakt. Det är enkelt att plocka de lägst hängande frukterna, det är flygplatsfrågan i Östergötland är ett bra exempel på. Ett annat exempel är Ostlänken, en mycket viktig fråga i regionen. Men kan vi lägga all kraft inom infrastrukturområdet på två spår till Stockholm som kostar 30 miljarder kronor och beräknas vara klar år 2025? Borde vi inte ägna större uppmärksamhet åt infrastrukturförbättringar på kort sikt?
Ett tredje exempel rör logistik och energiåtervinning, paradgrenar för Östergötland. Kanske kan samarbetet mellan privata aktörer och offentlig sektor bli ännu bättre? Attraherar vi riskkapital i nödvändig utsträckning?
Vi menar att vi står inför ett vägval. Det krävs en gemensam grundsyn och vision för framtiden. Vad står egentligen Fjärde Storstadsregionen för och varför går sammansmältningen så långsamt? Varför har Nyköping och Oxelösund lämnats utanför konceptet? Var finns regionens finansiella muskler? Varför saknas en konkret verksamhetsplan över vad som ska uppnås på fem och tio års sikt?
Tiden är mogen. Vi måste ta ett fastare tag om de näringspolitiska frågorna och bestämma kurs framåt. I vissa frågor har vi besluten i våra egna händer och i andra handlar det om att påverka centrala beslutsfattare. Det offentliga rummet är viktigt för näringslivsutvecklingen, vad gäller utbildning, kommunikationer och framväxt av nya expanderande branscher. Vi tror att det över partigränserna går att skapa en värdegemenskap i dessa frågor. Det behövs ett gemensamt program att stödja oss emot.
Östsvenska Handelskammaren arbetar just nu med ett förslag till sådant program - eller manifest om man så vill. I dialog med andra näringslivsorganisationer vill vi göra vår hemläxa. Naturligtvis med utgångspunkten att programmet ska stå i samklang med vad majoriteten av våra medlemsföretag önskar.
Bengt Assarsson, näringspolitiskt ansvarig,
Björn Eriksson, näringspolitiskt ansvarig, Jonas Sjöbom, vd
Östsvenska Handelskammaren