Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att låta upphandla 300 årliga graviditeter i länets östra distrikt.

De borgerliga i landstinget protesterar mot beslutet och kräver valfrihet för alla blivande föräldrar. De borgerliga yrkar därför på att samtliga cirka 4 000 årliga graviditeter i Östergötland upphandlas, det vill säga all mödravård.

-- Vi vill ge varje gravid kvinna möjlighet att själv välja den barnmorska och mödravårdscentral som hon känner förtroende för, säger Marie Morell (m) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har tidigare låtit upphandla 250 graviditeter i landstingets centrala distrikt. Upphandlingen vanns av Shori Zand, som driver den privata barnmorskemottagningen Storken i Linköping. Gårdagens beslut innebär att totalt 550 graviditeter om året i Östergötland blir föremål för upphandling, vilket innebär en möjlighet för privata entreprenörer att lägga bud och ta över verksamheten.

Det är en extremt kraftig reducering mot tidigare planer hos den s-märkta ledningen i landstinget; att upphandla all mödravård i landstinget vilket också är vad de borgerliga kräver.

Det var i hälso- och sjukvårdsnämnden i november förra året som planen att upphandla samtliga graviditeter ändrades till att endast gälla 550 graviditeter om året.

Marie Morell ser fördelar med att genomföra en valfrihetsreform inom just mödrahälsovården, eftersom det där är enkelt för landstinget att kontrollera att det inte går ut för hög ersättning.

-- Det är ingen risk att någon överkonsumerar mödrahälsovård och på så sätt skapar kostnader som är svåra att beräkna för landstinget, säger Marie Morell.

-- Skendräktiga hundar har jag hört talas om men jag har aldrig sett en skendräktig kvinna besöka mödrahälsovården.