Varslen ökar – högsta julisiffran på länge

Ovanligt många varsel, fler söker sig till arbetsförmedlingarna och färre får jobb. Nu börjar signalerna om en trögare arbetsmarknad visa sig.

Jobbkön väntas öka i längd. Arkivbild.

Jobbkön väntas öka i längd. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Arbetsmarknad2023-08-15 06:00

Arbetsförmedlingens julistatistik visar inte på någon dramatik – sommarmånaderna brukar vara ganska lugna. Men under ytan märks att det är något kärvare på jobbmarknaden.

Varslen om uppsägningar under juli landade på närmare 3 500 personer. Det är ovanligt högt för att vara en julimånad då företagsledningarna normalt sett inte är superaktiva på den fronten under semesterperioden. Med undantag för sviterna efter pandemivåren 2020 får man backa bandet till 2012 för att hitta en högre julisiffra. I juli i fjol varslades bara knappt 1 200 personer om uppsägning.

Har slutat sjunka

Arbetsförmedlingens analyschef Eva Samakovlis drar inga slutsatser ännu utifrån den statistiken.

– Vi har inte reagerat på nivån, det är en sommarmånad, man ska inte dra för stora växlar på det, säger hon.

Möjligtvis kan den förhållandevis höga varselsiffran förklaras av några enskilda större neddragningar. Det som sticker ut i julistatistiken är ovanligt många varslade inom information och kommunikation i Stockholms län. Arbetsförmedlingen avslöjar aldrig vilka företag det handlar om. Det är sekretess på den uppgiften. Men i mitten av juli meddelade tv-bolaget Viaplays ledning att över 25 procent av personalstyrkan ska bort.

Men oavsett om julivarslen är uppblåsta av enstaka företag – det finns fler signaler om en svalare arbetsmarknad.

Arbetslösheten sjunker inte längre, poängterar Eva Samakovlis, vilket är första gången på länge.

– Det pekar på att nedgången stannat av. Men lågkonjunkturen har inte slagit till på arbetsmarknaden ännu, säger hon.

Myndighetens prognos från i juni är att arbetslösheten kommer att börja öka under hösten.

Flera små signaler

Arbetsförmedlingens julisiffror visar också att fler nu skriver in sig som arbetslösa på myndighetens kontor runt om i landet, jämfört med juli i fjol. Färre hittar samtidigt ett nytt jobb. Dessutom har de nyanmälda lediga jobben minskat i antal.

Det som fortfarande sticker ut i statistiken är de ökade skillnaderna i landet. I norra Norrland är arbetskraft hett eftertraktat. I storstadsregionerna är det svalare. Där påverkar hushållens svagare köpkraft tjänstesektorerna negativt med minskat sug efter personal.

I Västerbotten och Norrbotten ligger arbetslösheten på fyra procent eller strax därunder. I Skåne är 8,5 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

Fakta: Arbetslösheten i siffror

329 977 personer, eller 6,3 procent av arbetskraften, var inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i slutet av juli. Ett år tidigare var motsvarande siffror 339 782 eller 6,7 procent.

Bland utrikes födda har arbetslösheten fallit från 16,4 till 15,1 procent. Bland inrikes födda är nedgången 0,2 procentenheter till 3,6 procent av arbetskraften.

3 482 personer varslades om uppsägning i juli, jämfört med 1 176 samma månad i fjol.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!