Alectas chefsjurist får gå

Pensionsförvaltaren Alectas chefsjurist William McKechnie får gå från sin post. Enligt företaget sker detta i anslutning till att Alecta genomför en större organisationsförändring.

Arkivbild från tjänstepensionsföretaget Alectas huvudkontor i Stockholm.

Arkivbild från tjänstepensionsföretaget Alectas huvudkontor i Stockholm.

Foto: Tim Aro

Ekonomi2023-11-27 10:56

"Alecta genomför en omorganisation, och min nuvarande roll förändras. Givet detta har jag kommit överens med vd att lämna min befattning och söka nya utmaningar utanför Alecta", säger William McKechnie i ett pressmeddelande.

Pensionsförvaltaren utreds för närvarande för misstänkta korruptionsbrott efter en anmälan från Finansinspektionen (FI), detta kopplat till Alectas investeringar i bostadsbolaget Heimstaden. Investeringen ledde även till att ordföranden Ingrid Bonde fick lämna sin post.

Att den nuvarande chefsjuristen får gå har inget samband med misstankarna om korruptionsbrott, enligt Alectas presschef Jacob Lapidus.

– Det är inte kopplat till eventuella lagöverträdelser eller slutsatser som finns i våra utredningar. Det handlar om att avdelningen som han har varit chef för förändras och att dess uppdrag smalnas av, säger han.

Alectas nuvarande avdelning Juridik, Inköp och Hållbarhet kommer att delas upp och Juridik kommer att få en egen avdelning.

TT: Har arbetet med juridiska frågor varit bristfälligt i och med den tidigare organisationen?

– Nej, men det har varit för brett. Det är därför man gör detta, säger Jacob Lapidus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!