Dråpslag för Viaplay - kollapsar på börsen

Tv- och strömningsbolaget Viaplay rasar omkring 80 procent på börsen. En väntad miljardförlust för helåret tvingar bolaget att ta in nya pengar från befintliga ägare vilket innebär att franska Canal + och tjeckiska PPF blir majoritetsägare.

Viaplay. Arkivbild.

Viaplay. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Ekonomi2023-12-01 06:40

Bolaget har flera gånger fått skjuta upp sin rapport för tredje kvartalet och missade bland annat uppsatt deadline utifrån Nasdaqs regler.

När rapporten nu till slut publiceras är det dyster läsning. Omsättningen steg visserligen under tredje kvartalet men den justerade rörelseförlusten uppgick till 321 miljoner kronor, betydligt mer än marknadens förväntningar och dessutom sämre än föregående år (-171 miljoner kronor).

I anslutning till rapporten meddelar bolaget dessutom utifrån de finansiella utmaningarna att man tvingas till en rad åtgärder.

4 nya miljarder

Bolaget ska ta in en 4 miljarder kronor genom dels en riktad nyemission till storägarna, dels en företrädesemission. Detta skulle i så fall betyda utländskt majoritetsägande i form av Canal+ och PPF som i så fall kommer att kontrollera cirka två tredjedelar av aktierna:

– De kommer att kontrollera mer än 50 procent, bekräftar finansdirektören Enrique Patrickson för TT.

– Det här innebär en starkare balansräkning, betydligt starkare än i dag så för företaget, våra kunder och anställda är det här en bra lösning, säger vd:n Jørgen Madsen Lindemann.

För de aktieägare som sett hur aktiekursen dykt under året är dagens besked ännu ett surt piller. Vid öppning fullständigt rasar aktien och är ned 77 procent.

– Inget skriker kris som en uppskjuten rapport. De måste ha jobbat väldigt hårt. Det här är en stor utspädning, konstaterar Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

Utöver nyemissionen meddelas ytterligare en rad åtgärder, bland annat ska bolaget lämna de baltiska och polska marknaderna under sommaren 2025. Sedan tidigare är det känt att Viaplay säljer tillbaka den brittiska strömnings- och tv-operatören Premier Sports för nästan 400 miljoner kronor.

Väntas göra brakförlust

Vd:n Jørgen Madsen Lindemann ger också en dyster bild i rapporten.

Ogynnsamma valutaeffekter, kostnadsinflation kopplat till sporträttigheter som bolaget köpt gör att bolaget väntar sig en rörelseförlust på uppskattningsvis 1,0–1,5 miljarder kronor för helåret 2023.

Viaplay inledde för några år sedan en omfattande internationell expansion och köpte bland annat sporträttigheter på flera olika marknader. Dessutom har strömningsbolaget producerat en lång rad påkostade filmer och tv-serier, däribland Lasse Hallströms senaste storfilm "Hilma af Klint".

Men tidigare i år drogs det i handbromsen för de expansiva satsningarna. Den 5 juni byttes vd:n och koncernchefen Anders Jensen ut mot Jørgen Madsen Lindemann, samtidigt som bolaget vinstvarnade.

Besparingarna inom företaget har fått till följd att en lång rad planerade film- och tv-produktioner, som en ny tv-serie baserad på Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter", har skjutits på framtiden.

Trots det bedömer Madsen att man kan fortsätta vara konkurrenskraftig:

– Och om du tittar på hushållen i Sverige så har man mer än två abonnemang (på strömningstjänster). Vi måste bara se till att vi är relevanta, då är vi en av dessa två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!