Korruption utreds efter Alecta-investering

Åklagaren har inlett en förundersökning om misstänkta korruptionsbrott efter att Finansinspektionen gjort en anmälan gällande pensionsförvaltaren Alectas investeringar.

Tjänstepensionsföretaget Alectas huvudkontor på Östermalm. Arkivbild.

Tjänstepensionsföretaget Alectas huvudkontor på Östermalm. Arkivbild.

Foto: Tim Aro

Ekonomi2023-11-23 10:51

"Jag kan bekräfta att en förundersökning är inledd med anledning av Finansinspektionens anmälan som rör misstänkta korruptionsbrott. Jag vill betona att det krävs låg misstanke för att inleda förundersökning. Pensionsförvaltaren Alecta har överlämnat det material som jag har efterfrågat och vi är nu inne i en analysfas som kommer att bli avgörande för ärendets fortsatta handläggning", säger förundersökningsledare Johan Lindmark i ett pressmeddelande.

Det var tidigare i november som Dagens industri rapporterade att Finansinspektionen (FI) anmält misstänkt korruptionsbrott i samband med tjänstepensionsbolaget Alectas jätteinvestering i Heimstaden Bostad.

Enligt Di grundar sig anmälan från FI på en advokatutredning som Alecta låtit göra om investeringarna i Heimstaden. FI ska ha fått tillgång till den i oktober. Advokatbyrån ska i utredningen ha bedömt att ”det förekommit avsteg från interna regler och att det fanns indikationer avseende lagöverträdelser”, enligt Di.

Di har talat med Johan Lindmark som varken vill bekräfta uppgifterna eller avslöja vilket eller vilka misstänkta brott som förundersökningen avser.

Turerna kring Alectas, och även Folksams jätteinvesteringar, på sammanlagt runt 70 miljarder kronor i norska miljardärens Ivar Tollefsens fastighetsbolag Heimstaden Bostad har varit många det senaste halvåret. Även Alectas nye vd Peder Hasslev har ifrågasatt affären som enligt honom aldrig borde ha gjorts.

Alecta har ungefär 2,8 miljoner tjänstepensionssparare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!