SÄ mycket dyrare har pÄskmaten blivit

Unna dig ett extra Àgg. SnÄla dÀremot in pÄ laxen och grönsakerna pÄ pÄskbuffén. HÀr Àr varorna pÄ pÄskbuffén som blivit en riktig prisbomb.

Äggröra med tryffel, dill och forellrom. Kanske en favorit pĂ„ pĂ„skbordet? Arkivbild.

Äggröra med tryffel, dill och forellrom. Kanske en favorit pĂ„ pĂ„skbordet? Arkivbild.

Foto: Jessica Gow / TT

Ekonomi2022-04-11 05:30

Matpriserna har skjutit i höjden i takt med att inflationen rusat kraftigt de senaste mĂ„naderna. Nu ska dessutom mĂ„nga hushĂ„ll storhandla inför en av Ă„rets viktigaste kulinariska helger – pĂ„sken.

Den som tÀnker duka upp en rejÀl pÄskbuffé fÄr dock vara beredd pÄ att grÀva djupare i plÄnboken Àn vid samma tidpunkt förra Äret.

Allra dyrast pÄ pÄskbordet Àr den fÀrska laxen som i februari hade rusat 21 procent sedan förra Äret enligt den senaste prisstatistiken frÄn Statistiska centralbyrÄn, SCB.

Apelsiner Àr dyrt

Den som vill ha lite frukt och grönt pÄ pÄskbordet i form av tomater eller apelsiner fÄr uppleva prisökningar pÄ 29 respektive 24 procent.

Vad ska man dÄ den prismedvetna vÀljer? Den mest sjÀlvklara varan i pÄsk, Àggen, har hÄllit sig relativt stabil prismÀssigt och stigit enbart en procent under ett Ärs tid. Den som vill ha kaviar pÄ Àgget kan ocksÄ lÀgga pÄ ett rejÀlt lager. PrisuppgÄngen ligger pÄ tacksamma 1,5 procent.

Konsumenternas glÀdje över den svaga prishöjningen betrÀffande Àgg Àr dock i stÀllet producenternas bekymmer. Landets Àggbönder varslar samtidigt om ett akut lÀge:

– Medan foderpriserna har ökat ungefĂ€r 100 procent har Ă€ggpriserna i princip stĂ„tt stilla. Det handlar om avtalen med Ă€ggpackerierna dĂ€r man sitter med alldeles för lĂ„nga avtal, sĂ€ger Peter Andersson, ordförande för Svenska Ă€ggs producentrĂ„d som ska bevaka producenternas intressen gentemot bland annat packeriföretagen.

Ingen tÀckning

Enligt Leif Denneberg som Àr styrelseordförande för hela organisationen gÄr nu Àggproducenterna back:

– Om ett vanligt Ă€gg kostar 2:50 kronor sĂ„ gĂ„r en tredjedel till producenten men i och med att foderpriserna ökat sĂ„ mycket sĂ„ tĂ€cker det nĂ€tt och jĂ€mnt foderkostnaderna. Det finns ingen tĂ€ckning för till exempel rĂ€ntor och energipriser, sĂ„ lĂ€get Ă€r prekĂ€rt.

Fakta: PÄskvarorna som blivit dyrare

FjÀderfÀn, 4,9%

Lammkött, 9,3%

Sillkonserver, 2,8%

Kaviar, 1,5%

Gravad/rökt lax, 8,2%

FĂ€rsk lax, 21,1%

Ägg, 1,1%

GrÀdde, 1,7%

HÄrdost, 7,2%

Smör, 3,7%

Potatis, 7,5%

Tomater, 29,4%

PĂ€ron, 24,8%

Kaffe, 29,5%

KĂ€lla: SCB.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!