Matpriserna har skjutit i höjden i takt med att inflationen rusat kraftigt de senaste mĂ„naderna. Nu ska dessutom mĂ„nga hushĂ„ll storhandla inför en av Ă„rets viktigaste kulinariska helger â pĂ„sken.
Den som tÀnker duka upp en rejÀl pÄskbuffé fÄr dock vara beredd pÄ att grÀva djupare i plÄnboken Àn vid samma tidpunkt förra Äret.
Allra dyrast pÄ pÄskbordet Àr den fÀrska laxen som i februari hade rusat 21 procent sedan förra Äret enligt den senaste prisstatistiken frÄn Statistiska centralbyrÄn, SCB.
Apelsiner Àr dyrt
Den som vill ha lite frukt och grönt pÄ pÄskbordet i form av tomater eller apelsiner fÄr uppleva prisökningar pÄ 29 respektive 24 procent.
Vad ska man dÄ den prismedvetna vÀljer? Den mest sjÀlvklara varan i pÄsk, Àggen, har hÄllit sig relativt stabil prismÀssigt och stigit enbart en procent under ett Ärs tid. Den som vill ha kaviar pÄ Àgget kan ocksÄ lÀgga pÄ ett rejÀlt lager. PrisuppgÄngen ligger pÄ tacksamma 1,5 procent.
Konsumenternas glÀdje över den svaga prishöjningen betrÀffande Àgg Àr dock i stÀllet producenternas bekymmer. Landets Àggbönder varslar samtidigt om ett akut lÀge:
ââMedan foderpriserna har ökat ungefĂ€r 100 procent har Ă€ggpriserna i princip stĂ„tt stilla. Det handlar om avtalen med Ă€ggpackerierna dĂ€r man sitter med alldeles för lĂ„nga avtal, sĂ€ger Peter Andersson, ordförande för Svenska Ă€ggs producentrĂ„d som ska bevaka producenternas intressen gentemot bland annat packeriföretagen.
Ingen tÀckning
Enligt Leif Denneberg som Àr styrelseordförande för hela organisationen gÄr nu Àggproducenterna back:
ââOm ett vanligt Ă€gg kostar 2:50 kronor sĂ„ gĂ„r en tredjedel till producenten men i och med att foderpriserna ökat sĂ„ mycket sĂ„ tĂ€cker det nĂ€tt och jĂ€mnt foderkostnaderna. Det finns ingen tĂ€ckning för till exempel rĂ€ntor och energipriser, sĂ„ lĂ€get Ă€r prekĂ€rt.