Sista-minuten-tips för din ekonomi

Skynda på. Innan nyårsraketerna har flugit i luften finns det några saker du behöver tänka på om du vill maxa din ekonomi och dina skatteavdrag nästa år.

Några saker behöver göras innan nyår. Arkivbild.

Några saker behöver göras innan nyår. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2022-12-26 15:16

Rot och rut-avdrag

Om du har betalat för hantverkstjänster eller hushållsnära tjänster kan du ha rätt till rot- och rutavdrag.

Men det finns en hake. Avdragen görs nämligen allra sist, efter alla andra avdrag, och därför måste det "finnas kvar" tillräckligt med skatt att dra rot- och rutavdragen mot.

Enklast är att hantverkaren får göra fördelningen så att det blir rätt från början, men det går att fördela om avdragen. Då får man kontakta Skatteverket.

.

Kvitta vinster mot förluster

– Man kan kvitta vinster man gjort mot förluster. I år har börsen fallit, och då har man förluster att kvitta vinster mot, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank

Kapitalvinster, till exempel från försäljning av fonder och aktier, ränteintäkter, vinst vid försäljning av bostad eller uthyrning av bostad kan därmed kvittas mot förluster på värdepappersaffärer. Den som gjort en vinst och också har värdepapper kan fundera över om det är smart att sälja med förlust för att få kvitta.

Den som sparar på ISK får inte kvitta vinster mot förluster inom ISK-kontot. Däremot får schablonintäkten på ISK-kontot till viss del kvittas mot kapitalförluster, tipsar Arturo Arques.

– När man har räknat ut sin schablonintäkt för ISK kan man kvitta den mot kapitalförluster utanför ISK. Det går däremot inte att göra så med kapitalförsäkringar, säger Sharon Lavie, privatekonom på Schibsted.

.

Kvitta bort gamla vinstuppskov

Har du gjort vinst på en bostadsaffär en gång i tiden, och har ett gammalt vinstuppskov kvar? Du kan få kvitta det mot till exempel ränteutgifter, förvaltningsutgifter eller underskott av kapital, trots att du inte längre betalar ränta på uppskovet, tipsar Sharon Lavie.

Vi betalar ju inte längre ränta på våra uppskov, men någon gång ska de betalas. Då kan man "städa undan" lite av det genom att kvitta bort dem.

– Man väljer själv hur mycket man vill dra fram för beskattning, men lägsta beloppet är 20 000 kronor. Man kan begära att få sin deklaration omprövad fem år tillbaka. Om man gör så får man också tillbaka den uppskovsränta man betalat, säger hon.

.

Pengar på ISK

Schablonskatten på ISK beräknas utifrån allt du har på kontot 31 december. Om du fått in pengar från försäljningar på ditt ISK-konto så ska de inte bara ligga på kontot och "skvalpa", tipsar Sharon Lavie. Flytta bort dem, och investera dem före årsskiftet så slipper du skatten, råder hon.

.

Vänta med solcellerna

Skattereduktionen för installation av grön teknik höjs från årsskiftet. Därför är det klokt att vänta med betalning av exempelvis solceller till efter årsskiftet. Om arbetet påbörjats kan man komma överens med leverantören om betalning på andra sidan nyår, tipsar Sharon Lavie.

– Man kan beställa, men få jobbet gjort nästa år, säger Arturo Arques.

.

Flytta tjänstepension

Om du vill ändra förvaltare av din tjänstepension så måste det göras före årsskiftet, påminner Arturo Arques. Glömmer du det går pengarna till samma förvaltare som i år.

.

Dra av för pensionssparande

Den som inte har tjänstepension via sitt jobb, eller som är företagare, kan fortfarande få dra av för privat pensionssparande upp till 35 procent av inkomsten. Maxbeloppet är 10 prisbasbelopp. Sparandet måste dock ske i en privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande.

– Du måste öppna kontot och göra överföringen före årsskiftet, säger Sharon Lavie.

.

Fördela om räntebetalningarna

Om du till exempel äger bostaden tillsammans med någon annan kan ni göra upp om hur räntorna ska fördelas mellan er, och kontakta banken som ser till att Skatteverket får uppgifterna. Det smartaste är att fördela ränteavdragen så att de blir 30 procent.

Det måste dock inte göras före årsskiftet, enligt Arturo Arques.

– Det kan göras i efterhand också, säger han.

.

Dra av för gåvor

Den som skänker pengar till välgörande ändamål får en skattereduktion på 25 procent av gåvobeloppet, max 3 000 kronor. Gåvan måste vara på minst 200 kronor.

– Avdraget har höjts i år, säger Sharon Lavie.

.

Jämka skatten

Den som betalar mycket i räntor, eller som har stora kostnader för resor till och från jobbet, kan begära skattejämkning. På så vis får man behålla mer av inkomsten under året, och slipper vänta tills skatteåterbäringen kommer.

– Det är ett sätt att frigöra pengar utan att det kostar dig något, säger Sharon Lavie.

Ansökan kan göras när som helst, men för att den ska börja gälla så snart som möjligt nästa år så bör den komma in till Skatteverket snarast. Det tar normalt ett par veckor för Skatteverket att handlägga jämkningar, enligt Sharon Lavie.

Källor: Sharon Lavie, Shibsted, Arturo Arques, Swedbank

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!