Priserna pÄ mat steg med i snitt 0,2 procent i april jÀmfört med mars. PÄ ett Är har priserna dÀrmed höjts med 2,1 procent. Det fÄr vÀl, efter ett par Är av kraftiga prisuppgÄngar, nÀrmast betraktas som normalt, helt i linje med vad Riksbanken vill ha för inflationstakt.
ââMen folk har nog förvĂ€ntat sig att man kan andas ut och sĂ€ger att nu Ă€r det prissĂ€nkningar som kommer, sĂ€ger Ulf Mazur.
Det som framfört allt blivit dyrare nu sista tiden Àr mejeriprodukter, varor som de flesta köper relativt mycket av. Förra hösten var det annorlunda.
Bra skördar
ââDet var ju stort nĂ€r Arla sĂ€nkte priser med nĂ€stan tio procent i augusti. Men nu sĂ„ sticker det Ă„t andra hĂ„llet i stĂ€llet, sĂ€ger han och pekar pĂ„ att mjölkbönderna fĂ„r bĂ€ttre betalt som en orsak.
à t andra hÄllet gÄr priserna pÄ frukt och grönt.
ââDet Ă€r ju sĂ€songsmĂ€ssigt. Och sen sĂ„ har det varit vĂ€ldigt varmt och bra skördar i Medelhavet, sĂ€ger Ulf Mazur.
Den under vintern och vÄren dyrare kronan har inte hunnit slÄ igenom pÄ priserna Ànnu, enligt Mazur.
Om kronan ligger kvar pÄ den hÀr nivÄn, eller blir Ànnu svagare, finns det risk för att priserna drar ivÀg igen?
ââJa, det kan man definitivt befara. HĂ€lften av all mat importeras, sĂ€ger han.
Handlarna kan passa pÄ
De senaste Ärens matprischock har satt fokus pÄ handlarna. Kartan har delvis ritats om. LÄgprisbutiker har tagit andelar. Den största aktören Ica tappade. MotÄtgÀrder sattes in, en miljard skulle satsas pÄ lÀgre priser, nÄgot som inte syns i Matpriskollens mÀtningar.
ââOch nu i april sĂ„ hĂ€nder inget heller, sĂ€ger Ulf Mazur.
Det finns en risk i att konsumenterna inte Àr lika vakna lÀngre, nÀr saker och ting börjar bli lite mer normalt. DÄ kan handlarna höja sina marginaler igen, resonerar han.
ââRisken med det, det Ă€r ju att man som konsument slutar bete sig pĂ„ ett sĂ€tt som gör att de fortsĂ€tter hĂ„lla tillbaka prisökningar.