Medvinden känns tydligt. Efter ett par år med motvind vänder det nu för byggbranschen, enligt konjunkturprognosen.

– Äntligen börjar det hända saker. Och det känns bra att det är just bostadsbyggandet som ökar eftersom det är det som får hjulen att snurra. Det påverkar hela ekonomin positivt, säger Susanne Friberg, chef för Sveriges Byggindustrier, region Mellan där Östergötland ingår.

Hon har pratat med alla bygginvesterare och byggare som har byggprojekt för över 50 miljoner kronor i Östergötland och fått tydliga svar av de allra flesta att de kommer att satsa nästa år.

Artikelbild

| Investeringar i bostadsbyggande i Östergötland ökar med 20 procent under 2014.

– Nu börjar man kunna se framåt och vågar investera i bostadsbyggandet. Det uppfattas som om den ekonomiska krisen i Europa avtar men det har också hänt flera positiva saker i Linköping som påverkar investeringsviljan. Det blir enklare att bygga, säger Susanne Friberg. Hon syftar på regeringens utredning om flygbuller som kommer att underlätta för byggföretag att få bygglov.

Bostadsbyggandet ökar men de totala investeringarna inom byggbranschen minskar både i landet och i länet?

– Att volymer på byggandet minskar är inte konstigt eftersom flera stora infrastrukturprojekt i länet är avslutade, som till exempel Motalabron eller riksväg 50. Men vi i Östergötland behöver inte oroa oss, det kommer snart ett nytt stort byggprojekt, Ostlänken som kommer att sysselsätta många byggföretag och tusentals människor under en lång period, säger Susanne Friberg.

Drygt 13 000 personer jobbar inom byggindustrin i Östergötland och Susanne Friberg förutspår en ljus framtid för byggyrket i länet.

Artikelbild

Bygginvesteringarna i bostäder i länet kommer att öka, enligt prognosen, med 20 procent från 2,8 miljarder kronor till drygt 3,5 miljarder. En av Linköpings byggherrar är Morgan Lindstam som bygger i Ullstämma åt Riksbyggen och hyresrätter vid Engelska Skolan åt Hyresbostäder/Botrygg. Hans företag har cirka 40 anställda och fullt upp med jobb i Linköping. Men han var tvungen att att säga upp sju personer tidigare i år. Nästa år räknar han med att kunna återanställa dem och anställa ytterligare tre till fyra personer.

– Just nu är min bild av de kommande åren positiv. Vi har flera förfrågningarfrån stora företag om att börja bygga och vi kommer att starta några nya projekt. Vi kommer också att behöva mer personal, säger Morgan Lindstam.