Utvecklingen, präglad av osäkerhet kring utvecklingen i Ukraina och inför arbetsmarknadsstatistik från USA, är i linje med de ledande Europabörserna.

Medicinteknikbolaget Getinge rasar med drygt 18 procent efter att ha varnat för en väsentligt lägre vinst än väntat för första kvartalet i år. Lägre fakturering, valutaeffekter och produktionsstörningar inom Cardiovascular-divisionen pekas ut som faktorer som tynger resultatet. Dessutom tillkommer kostnader för investeringar för att stärka bolagets system för kvalitetskontroller, en åtgärd som föranletts av kritik från USA:s läkemedelsmyndighet FDA i höstas.

Mot strömmen går flera tunga verkstadsbolag, bland annat Sandvik som följer upp gårdagens uppgång med ett ytterligare kurslyft på 1,8 procent. Även SKF och Atlas Copco ligger på plus.

Storbankerna går överlag också bra, med en uppgång för Handelsbanken på 1,1 procent.

Euron stiger till den högsta nivån mot dollarn på över två år och kronan följer med uppåt. Samtidigt sjunker långa marknadsräntor.

En dollar kostar 6:38 kronor (6:40) och en euro 8:86 kronor (8:86). Tvåårsräntan ligger på 0,92 procent (0,92) och tioårsräntan på 2,20 procent (2,23).

Siffrorna inom parentes avser slutkurser från föregående handelsdag.