På torsdag är det premiär för Kanal Lokal som blir en ny svensk tevekanal med huvudkontor i Linköping.

Den nya tevekanalen kommer inom ett par år att kunna ses av de 5,5 miljoner svenskar som bor i anslutning till landets fyra storstadsregioner.

Regional inriktning

Programinnehållet kommer att profileras genom att samtliga fyra storstadsområden, Stockholm, Göteborg, Skåne och Östergötland, har egna regionala redaktioner som producerar program. Enligt Lokal-tv-nätverkets koncernchef Anders Lundmark blir 80 procent av innehållet lokalt producerat material och resten blir gemensamt.

Det unika med Kanal Lokal blir att den tillsammans med TV 1, TV 2 och TV 4 kommer att ingå i det fria digitala basutbudet. Detta innebär att alla som i dag har haft eller har analog marksänd teve och de flesta med kabelteve kommer att kunna se kanalen om de fortsätter titta på teve. Den möjliga hushållstäckningen i Östergötland kommer att öka från dagens cirka 50 procent till 95 procent. Täckningen blir liknande även i övriga tre storstadsområden.

Kanal Lokal kommer att satsa på nyheter, sport och underhållning med regional profil. Ett nyhetsblock kommer att inledas vid 06-tiden och pågå en bit in på förmiddagen varje vardag. På sen eftermiddag inleds ett andra nyhetsblock och i anslutning till detta ett underhållningsblock.

När idrottslag som exempelvis IFK Norrköping, ÅFF, Dolphins, Derby och IFK Motala har bortamatcher kan matcherna komma att sändas i kanalen.

Lokal-tv-nätverket AB blir det första större tevebolaget i Sverige som får sin bas utanför Stockholm.

20-tal i Linköping

Östergötland och Linköping blir hjärtat för verksamheten vad det gäller teknik och moderbolagets ledning. Tillsammans med den regionala redaktionen och försäljningsavdelningen kommer ett 20-tal anställda att arbeta på Kanal Lokal i Linköping. Till detta kommer frilansare och Expressens regionala redaktion i Norrköping med två anställda som kommer att ta fram nyheter åt kanalen i Östergötland.

Premiär för Kanal Lokal i Östergötland blir det nu på torsdagen då det blir fest med 250 gäster och paneldebatt kring temat "Vem överlever det lokala nyhetskriget?".

Efter premiärdagen blir det uppehåll fram till 21--22 november då de kontinuerliga nyhetssändningarna inleds på förmiddagar och kvällar.