Det blir trångt om utrymmet i ett tyckartätt Visby. Mellan 35 och 40 organisationer och myndigheter slåss om uppmärksamheten med partierna.

Almedalen har förvandlats till en mässa för åsikter och påverkan. För organisationerna är det lika viktigt att knyta kontakter som att få genomslag i medierna.

Hotellen är fullbokade sedan länge. Eftersom det är valår satsar samtliga partier lite extra, så gott som alla toppersoner finns på plats. De fackliga ledarna, tyckarna från tv-sofforna, experterna och näringslivsfolket gör dem sällskap.

Genom åren har det vilat en socialdemokratiska skugga över aktiviteterna -- sommargotlänningarna Olof Palme och Krister Wickman startade allt med tal på ett lastbilsflak i Almedalen 1968.

Det ändrades förra året när de borgerliga partierna, i Göran Perssons frånvaro, lyckades sätta dagordningen. De förvandlade en hemlig partiledarträff till ett välregisserat möte, med löften om gemensam politik i flera frågor.

Kanske bidrog det till att Persson nu tänkt om och reser till Gotland.

De borgerliga vill gärna upprepa bedriften från i fjol. Fredag den 12 juli träffas de fyra borgerliga partiledarna, med åtföljande pressträff, för att markera att det finns ett alternativ som vill ta över regeringsmakten.

Moderatledaren Bo Lundgren är den ende som inte äntrar Almedalens talarstol. Men han tar med sig familjen till Gotland och finns på plats hela veckan.

Moderaterna hade tilldelats den avslutande lördagen. "En omöjlig dag", säger partisekreterare Johnny Magnusson.

Partiet plockar därför in aktiviteter på andra dagar.

Inte heller folkpartiledaren Lars Leijonborg kommer att hålla ett traditionellt tal. I stället satsar fp på en gala mot rasism med en kort appell av partiledaren och underhållning med bland annat Papa Dee och Jill Johnsson. Marit Paulsen bjuder på internationella köttbullar.

Statsminister Göran Persson litar inte riktigt på den egna förmågan att dra åhörare. Direkt efter talet uppträder latinostjärnan Mendez, vilket ska garantera en ungdomlig rekordpublik.

Årets upplaga blir den mest omfattande i Almedalens historia. Förutom politik och seminarier bjuds tävlingar, mingel och pubkvällar. TCO ordnar ansiktsmålning för barnen.

I flera år var Olof Palme ensam huvudaktör. På 70-talet anslöt sig flera partier.

Enligt myten om Almedalen kom alla partiledare under den gamla goda tiden varje sommar till Gotland.

Så var det inte. Bara 1981 och 1982 var alla de dåvarande fem riksdagspartiernas ledare på plats.

På 80-talet började partierna med seminarier och på 90-talet upptäckte organisationer och andra att Visby var platsen om man ville få ut ett budskap under sommartorkan.

Det var till exempel under Visbyveckan 1999 som IT-gurun Jonas Birgersson och hans Framfab fick sitt publika genomslag.