Farbror Richard i nygamla kläder

Han har drivit Boomerang-butik i 16 år, i maj tillträdde han som butikschef för Erikshjälpen Second Hand i Linköping. Kontraster? Inte alls, tycker Richard Willborg.

"Han värnade människors lika värde och satte barnen i första hand, de värderingarna delar jag”, säger Richard  Willborg om grundaren och inspiratören ”farbror Erik”.

"Han värnade människors lika värde och satte barnen i första hand, de värderingarna delar jag”, säger Richard Willborg om grundaren och inspiratören ”farbror Erik”.

Foto: Karin Furenhed

Familj2020-07-30 20:00

Som 18-åring blev han stolt jeansansvarig på JC, nu basar han lika stolt över Erikshjälpen, som precis flyttat till nya lokaler på Bonnorpsgatan i Tornby. När man hör Richard Willborg berätta om engagemanget för Erikshjälpen är det lätt att glömma att han är ny på jobbet.  

– Det är lite så jag är, när jag jobbade på Boomerang var jag 110 procent ambassadör för Boomerang, nu är jag 110 procent ambassadör för Erikshjälpen, säger Richard med ett skratt. 

Efter att ha arbetat inom detaljhandeln i hela sitt yrkesliv, gjorde han en kort sväng till bilbranschen. Den räckte för att påminna om vad som var viktigt för honom: att jobba med människor. Vägen från Boomerang-butiken i Filbytergallerian till den nuvarande tjänsten gick via familjeföretaget Meadow Hill, en lifestyle-butik med inriktning på kläder som låg i i-huset. Butiken startade han 2016 tillsammans med hustrun Louise – och drev med hjälp av två av de vuxna barnen. 

– Det började bra, vi blev årets butik 2018. Det var en häftig och härlig tid. Samtidigt var det mycket jobb, pressade priser i detaljhandeln och höga hyror generellt. Det bidrog till att vi valde att säga upp kontraktet i januari 2019. 

Idén kom att starta en filial hemma på gården i Slaka. En klädesbutik med inslag av second hand och kaffeställe. Richard ägnade vårvintern 2020 åt att renovera stallbyggnaden. Verksamheten skulle dra igång under våren. Sedan kom mars, läget tuffade till sig på marknaden. 

– Louise och jag kände att vi behövde byta spår. I samma veva blev vi farmor och farfar och Louise genomförde en diskbråcksoperation. Vi bestämde oss för att ta en ny riktning. 

Paret bestämde sig för att sälja gården där de bott i 15 år. Under tiden som vi pratar går flyttlassen till Tallboda. Richard ser faktiskt aningens omtumlad ut när han redogör för allt som hänt det senaste året.

– Vi kom till en punkt där vi kände att vi ville leva lite enklare. Känslan nu är att jag ser fram emot en lite lugnare vardag med inte så mycket projekt. Att ta en kopp te och landa lite. 

Fastän de inte slagit upp dörrarna till gårdsbutiken än hade paret hunnit upptäcka att second hand är något som ligger i tiden. Det fanns i bakhuvudet när Richard tackade ja till tjänsten på Erikshjälpen. Intresset för att arbeta mer hållbart hade också vuxit under åren i i-huset: 

– Man ser uppsjön av kläder. Det finns en överetablering på marknaden inom kläder och mode. Det känns inte sunt, man överproducerar och sedan sänker man priserna, -20 % är som det nya ordinarie priset. 

Ambitionen var att leva enklare, men tillträdet på Erikshjälpen blev något av en rivstart. Alla äldre volontärer hade försvunnit till följd av coronaepidemin. Nya fick rekryteras i all hast. 

Just nu sitter vi i nya lokaler, omgivna av nya volontärer och till stor del ny personal. Och omsättningen har ökat med åtta procent jämfört med juni förra året. Är det möjligt i coronatider? Richard är övertygad om att second hand-marknaden kommer att stå stadig genom krisen. Han pratar också om en tillströmning av nya kunder. 

– Många blir mer medvetna om att vi behöver ta hand om miljön och handla hållbart. 

Hur märks det?  

– Våra siffror ökar, second hand-e-handeln går starkt framåt. Man vill bort ifrån slit och släng. Jag skulle säga att framtidsprognosen på både fem och tio år är att second hand-marknaden kommer bli starkare, säger Richard Willborg som menar att den reguljäre detaljhandlaren i Linköping idag känner ett behov av att agera mer resurssmart.

Då och då under intervjun kikar någon in i rummet där vi sitter. Richard hejar glatt på alla. På Erikshjälpen finns både fast personal, volontärer och medarbetare som kommit för arbetsträning av olika slag. Lite annorlunda är det väl ändå att jobba här än på en märkesbutik som Boomerang?  

– Jag förstår att man kan se en sådan twist. Men jag såg ingen prestige i att jobba med ett premiumvarumärke. Där handlade det också om att få folk att känna sig uppskattade för det jobb de gör. Det gäller i hög grad här på Erikshjälpen där många är volontärer. Även om solen skiner och man vill vara på stranden en dag så väljer man att vara här, vilket i slutändan leder till att vi kan bidra med mer pengar till bistånd och humanitär hjälp, säger Richard: 

– Alla här vet att deras tid och arbete ger någonting.

I lokalerna på Bonnorpsgatan pågår ett intensivt pysslande inför helgens anstormning.
I lokalerna på Bonnorpsgatan pågår ett intensivt pysslande inför helgens anstormning.
Erikshjälpen

Grundades av Erik Nilsson 1946. Han hade blödarsjuka och låg i perioder på sjukhus som barn. 

Via radioprogrammet ”Barnens brevlåda” skickade han hälsningar och presenter till sjuka barn runt om i Sverige. Erik var 17 år när han skrev in till programmet, men programledaren antog att det lillgamla brevet var skrivet av en äldre herre, så blev Erik ”farbror”.  

Idag verkar Erikshjälpen mot barnfattigdom i ett 20-tal länder. Finansieringen sker via gåvor och överskottet ifrån 65 second hand-butiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!