Sverker har mycket att bita i

Från gaddar till groddar, från borrar till vispar, från lagning till lagning.

ÅTVIDABERG2004-02-24 05:37

När Sverker Elwing i slutet av 80-talet slutade som tandläkare i Åtvidaberg blev han köksmästare i stället. Och gissa vem som ligger bakom menyn till lördagens 70-årsfirande!

-- Jag kan lova att det blir ett stort dessertbord, säger han.

Sverker fyller 70 i dag men hyllades av alla barn och barnbarn i helgen. Och på lördag blir det öppet hus för vänner och bekanta.

Åtvidabergsprofilerna Birgitta och Sverker Elwing har en stor umgängeskrets.

Tio, tio, tio

Just tio tycks vara en siffra som kan förknippas med jubilaren. En gång drog han igång ridklubben och var ordförande i tio år, han hade samma roll i alpina Pisten i tio år, han slutade jobba tio år för tidigt och han har samlat recept som säkert skulle räcka till tio kokböcker (och tio desserter till de tio barnbarnen).

-- Jag läser kokböcker som andra läser deckare, säger han.

Favoriter? Sverker räknar upp flera stycken men vill rekommendera "Vår kokbok" som en bra bas. Örjan Kleins "Akademins kokbok" och Tore Wretmans böcker ger honom också god aptit och inspiration. Och boken "Östgötamat" förstås. Hustru Birgitta, prisad dietist, medverkade och Sverker provlagade en hel del av recepten. Det var lite tufft ett tag när den nystoppade grynkorven bara sprack och sprack.

Att han tvingades sluta i förtid som tandläkare berodde på en arbetsskada (svår allergi). När man pensioneras är det lätt att tappa lite av sin identitet, men så icke i detta fall. Sverker tog över köket hemma och praktiserade på några krogar, bland annat hos två söner som är kockar och hos Pluto Johannisson på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg. Han ledde matlagningskurser, först i ABF:s regi och sedan i egen, och han startade Gubbröran för 15 år sedan. Den består av sex herrar som lagar mat tillsammans fyra--fem gånger om året. Gubbarna har fått lära sig att man inte behöver vara kanin för att gilla grönsaker.

-- Det är mycket grönt i maten hos oss, konstaterar Sverker. Men jag älskar desserter också.

Basade för ÅFF

På sin fritid är Sverker Elwing sekreterare i den livaktiga Åtvidabergs konstförening och ordförande i pensionärsföreningen Kopparn. Han är också sammankallande i kommunens skönhetsråd. Under en tvåårsperiod basade han för Åtvidabergs FF, då i allsvenskan.

-- Det blev för jobbigt, en halvtidstjänst vid sidan av heltidsjobbet som tandläkare.

Mer att bita i? Ja, han spelar golf, bridge, gympar och promenerar. Men så blir han trött ibland och tar en lur med mopsarna Smulan och Grynet.

-- Jag ska försöka röra mig lite bättre när jag får en ny höftled om någon vecka. Tyvärr går tiden alldeles för fort.

Men det är inte dumt att ha desserten kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om