Till vardags arbetar han som områdeschef för missbruks-enheten i Motala. När han vill koppla av är det dock fiske som gäller för Bert Bergström i Borensberg.
Pimpling, trolling och mete, eller kankse spö eller flugfiske. Bert Bergström gillar att fiska och tycker att alla tekniker har sin charm. Viktigast är dock att fiskarna han drar upp är ordentligt stora.
-- Vi är ett gäng kompisar som fiskar ihop och som varje år tävlar om vem som kan dra upp största fisken, säger han och skrattar till.
-- Mitt mål i livet är att vinna den där tävlingen, men än så länge har jag inte lyckats.
Egentligen borde han ha handikapp. Två av vännerna är utbildade fiskeguider och därmed halvproffs. Det tycker Bert är lite fuskigt.
-- Fast mitt bästa napp fick jag på bottenmete i Svartån för två, tre år sedan, mitt framför nästan på de båda -- det var verkligen en känsla, säger han och berättar att fisken han drog upp var en abborre på 1 860 gram.
I sommar har han inte hunnit med så mycket fiske, eftersom han har snickrat altangolv till villan hemma i Borensberg. Men det har ändå blivit en veckas flug-fiske i Norge och där blev det tillräckligt många napp för att han skulle kunna leva på fisk.
-- Vi är några stycken som åker dit för att fiska öring varje sommar och målet är att inte äta något annat än den fisk vi får upp. Fast vi fick faktiskt komplettera med torsk från havet -- det tar några dagar att komma på det där med flugfiske.
Även om Berts familj mer än gärna äter fisk, så är han ensam om sitt intresse. Han har försökt intressera tonårssönerna, men misslyckats.
Fisket är dock inte bara en rolig hobby -- framför allt är det ett sätt att koppla av från det hektiska arbetet som områdeschef för missbruksenheten för vuxna i Motala.
-- Det har varit rätt så hektiskt eftersom jag är ganska ny på jobbet. Jag började i september förra året, säger han och berättar att han tidigare var med och drev behandlingshemmet Bergsgården i Degerön norr om Motala Dessförinnan arbetade han inom liknande verksamhet i Linköpings kommun.
-- Jag miste mina föräldrar i en bilolycka när jag var 11 år. Det var en oerhörd kris och jag tror att det var det som avgjorde att jag började vilja arbeta inom det här området.
Fram till han var 17 år bodde Bert i olika fosterhem i Småland. Han fick inte bo på samma ställe som sina tre systrar och bristen på förståelse för hans situation var påfallande i de hem där han placerades.
-- Det är klart att det som hände har präglat mitt liv. Jag förstod genast när jag kom till första fosterhemmet att jag skulle få klara mig själv.
Bert utbildade sig till fritidsledare och upptäckte att han tack vare sina erfarenheter och sin lyhördhet hade lätt för att få kontakt med tjejer och killar som lever på gränsen.
-- Jag har lärt mig oerhört mycket av alla dessa individer jag har arbetet med. Till exempel att man kan kämpa sig ur svåra situationer, säger han och påpekar att han många gånger har blivit överraskad.
-- Men jag tror inte på den amerikanska modellen att alla kan bli precis vad de vill bara de anstränger sig tillräckligt mycket. Man måste ha vissa saker med sig från grunden.
Hur ser du på ditt arbete som områdeschef för missbruksenheten?
-- Hälten av jobbet är skrivbordsarbete, men samtidigt har jag förmånen att kunna vara med i en del av verksamheten. Det känns viktigt, säger han och påpekar att han inte vill komma för långt ifrån själva verksamheten.
-- Efter att ha varit företagare i 15 år är det oerhört intressant att vara tillbaka i en kommunal organisation. Det ska bli spännande att se vad jag kan tillföra.
har den äran
bert bergström ºÅlder: Fyller 50 år i dag.