Det är lugnt hemma hos Anki när hon sitter tillsammans med sin syster och fikar på altanen. Barnen, som är placerade på heltid hos henne och Annelie, är i skolan. I flera år har de tagit hand om barn som av någon anledning inte kan bo kvar hemma hos sina föräldrar.
Hur kommer det sig att ni började att vara familjehem?
– Vi har vuxit upp med en mamma som har tagit hand om andras barn och hon var även dagmamma. Så det har alltid varit många barn hemma hos oss, säger Annelie.
Hon har haft familjehem sedan 2017 och har just nu ett barn som är heltidsplacerad hos henne och hennes familj. Hon är även kontaktfamilj för ytterligare tre andra.
Anki har två barn som bor hos henne och hennes man på heltid då deras egna barn flyttat hemifrån.
– Man bör ju fråga alla i sin familj och rådgöra innan man tar hand om ett barn, för det berör ju hela familjen och det kan vara tufft ibland, säger Anki.
Annelie nickar instämmande.
– Man tar ju tid från sina egna barn för att hjälpa andras. Men mina barn har alltid varit med på tåget och de har växt som personer genom detta.
Annelie har alltid tagit hand om barn från Boxholm kommun, Anki däremot har barn placerade hemma från andra kommuner.
Hur går man tillväga om man är intresserad av att bli kontaktperson eller familjehem?
– Man får anmäla sitt intresse hos socialtjänsten. Sedan genomför de en utredning för att se om man är lämplig som familjehem, säger Anki.
När man sedan är godkänd kan man få förfrågan om man vill vara en jourfamilj eller ett familjehem. Barnet som nu bor hos Annelie och hennes man Håkan kom för tre år sedan som jourplacering, men det har sedan övergått till ett familjehem.
Är det något som man ska tänka på innan man tar hand om ett barn?
– Det man måste förstå innan man tar detta ansvar är att det är tufft ibland och att dessa barn har mycket i sina ryggsäckar, säger Annelie.
Men trots allt så älskar båda systrarna det de gör. De är även överens om att det ger så mycket tillbaka att det är värt varenda sekund.
– Vi tycker att det är synd att inte fler vågar anmäla sitt intresse att vara kontaktperson eller familjehem, säger Anki.
Hur ser behovet ut?
– Det är väldigt stort! I Boxholm likväl som i övriga Sverige. Man behöver inte vara en "hel" familj eller bo i hus, man kan vara ensamstående och bo lägenhet. Utredningen avgör om du är en person som passar för uppdraget eller inte, säger Annelie.
Annelie och Anki tipsar om att bli helgfamilj först så man får känna på hur det är. När man tar hand om barn och ungdomar som kontaktperson eller familjehem så utgår ett arvode. Man får även en omkostnadsersättning för kläder, mat, fritidsintressen med mera.
Tror ni att det finns folk som gör detta bara för att tjäna pengar?
– Absolut, så är det nog tyvärr, säger Anki och blir märkbart irriterad.
– Förhoppningsvis är detta bara en liten del. De flesta gör det för att känns bra i hjärtat.
Annelie och Anki väljer att göra detta eftersom de tycker det är ett viktigt jobb. De får mycket tillbaka när de öppnar sina hem. Just känslan av att se de barnen utvecklas som människor är värd alla stunder när det är lite tufft. Anki och Annelie tror att de även fortsättningsvis kommer att vara engagerade i detta och det verkar ha påverkat fler.
– Båda mina döttrar jobbar redan nu som kontaktpersoner åt ungdomar i Boxholm, säger Anki.