– Vi har regionfullmäktige i Linköping när jag fyller år. Det tänker jag inte sitta på – men det är giltigt förfall, säger hon.

Hennes flickvän bor i Vallentuna och tillsammans med henne avser Madelaine att göra en resa söderut i landet i samband med 60-årsdagen. Men det blir ändå tillfälle till firande på hemmaplan framöver:

– Sedan ungefär 20 år ordnar jag midsommarfest hos mig. Dit kommer ganska många HBTQ-personer.

Artikelbild

| Madelaine Vilgren har bott 24 år i Ödeshög och trivs bra i länet.

Det var också ett par killkompisar i den kretsen som väckte hennes intresse för att flytta till Ödeshög 1994. En tidigare flickvän hade dessutom rötterna i Östergötland.

– Jag började med politik när jag flyttade till Ödeshög, berättar hon.

Men intresset för politik fanns där tidigare, och hon valde att ansluta sig till Socialdemokraterna. Hon växte upp i Rågsved söder om Söder i Stockholm och där fick hon sin första insyn i vad politik och samhällsengagemang innebär:

– Mina två äldre bröder klagade på att de fick gå till tunnelbanan, men då sa min mamma att ”ni ska inte gnälla. Om inte Norrland hade offrat sina älvar hade ni inte haft någon tunnelbana!”.

Artikelbild

| Madelaine Vilgren har i många år varit engagerad i HBTQ-frågor.

Modern menade med det, att de vattenkraftverk som byggdes i älvarna genererade inkomster till staten – som kunde medfinansiera tunnelbanebygget för pengarna.

Intresset för politik väcktes alltså i unga år:

Artikelbild

| Madelaine Vilgren talade om transfrågor vid ett möte i Norrköping. Hon har i många år varit engagerad i HBTQ-frågor.

– Men jag var aldrig med i SSU, säger Madelaine.

Efter uppväxtåren i Rågsved bodde hon 17 år i Solna. Några år var hon bosatt i Tullgarn, i närheten av Vagnhärad – men hade också kunnat bli Danderydsbo.

– Där bodde jag bara tre månader, så jag hann aldrig bli skriven i Danderyd.

I Stockholm arbetade hon inom läkemedelsbranschen i ungefär 15 år, innan hon sade upp sig och blev östgöte.

– Jag gick in på Arbetsförmedlingen och sa att jag inte hade något jobb, berättar hon.

Det resulterade i att hon fick anställning – på Arbetsförmedlingen. Därefter har hon jobbat på Lernia. Ödeshög och Motala har varit hennes arbetsplatser – men bostadsorten har alltid varit Ödeshög.

Hon blev oppositionsråd i Ödeshög under mandatperioden 2008 och hade den befattningen ett par år. Hon är ledamot i kommunfullmäktige och i Region Östergötland. Och så är hon ordförande i Kinda Kanal, som Linköpings kommun, Kinda kommun och Region Östergötland ansvarar för. Madelaine Vilgren är sedan ett antal år förbundssekrereterare för HBT-Socialdemokrater och har i flera år varit förbundskassör för RFSL. Dessutom är hon vigselförrättare – så ni förstår att det här är en kvinna med väldigt många järn i elden.

Vi träffas i Norrköping vid ABF:s Bergslagsgården, dit Madelaine Vilgren kommit för att prata om hur transpersoner bemöts inom vården.

– Då får de skicka med mig, som politiker, om det är sådant som inte fungerar inom vården, säger hon och tillägger:

– Norrköping är finaste staden i länet!

Hon uppskattar de gamla byggnaderna.

I Ödeshög fick S 2014 drygt 22 procent av rösterna, men fick se sig slagna av KD som fick nära 27 procent. Och nu rullar en ny valrörelse igång.

– Jag får väl knacka dörr, säger Madelaine Vilgren, redo att dra sitt strå till stacken.

Hon ser ingen större dramatik i att fylla 60.

– Jag har hunnit med mycket, men jag har mycket kvar att göra, säger hon.

Emellanåt kopplar hon av från sina åtaganden – och vad gör hon helst då?

– Plockar svamp.