Arne Malmberg

Arne Malmberg, mångkunnig kulturprofil i Norrköping, har avlidit.

Han föddes 1918 i Linköping, där han också tog studenten och började arbeta på Östgöta-Tidningen. Därefter arbetade han på Norrköpings Tidningar, 1943--59, Dagens Nyheter, 1960--67 för att sedan återvända till Norrköpings Tidningar, då som kulturredaktör (1968--83).

Under årens lopp har han också medverkat i radio och tv samt varit anlitad som föredragshållare.

Därutöver är Arne Malmberg författare till en mängd kulturhistoriska böcker, främst om platser inom Östergötlands län. Förutom verk om Norrköping, bland andra "Stad i nöd och lust" och "Norrköping 600 år" gav han 1968 ut boken "Linköping där ute på slätten" som illustrerades av Lars Guth.

Under pseudonymen Arne Stigson skrev Arne Malmberg också tre deckare, av vilka "Den resandes ensak" gick som sommardeckare i Östgöta Corre-spondenten 1984.

Närmaste anhöriga är hust-run Harriet och dottern Kärstin med familj.

Rolf Anderö

Rolf Anderö lämnade hastigt och oväntat hustru, barn och barnbarn och övrig släkt och alla vänner torsdagen den 11 april, vid 73 års ålder. Det sista han sysslade med på eftermiddagen före sin död var arbete i trädgården.

Rolf föddes i Kisa 1929 och trots många år både i Blekinge och Småland blev han Östergötland trogen. Tidigt flyttade Rolf till Karlshamn med sina föräldrar och bodde där fram till och med elva års ålder, då familjen flyttade till Kalmar mitt under brinnande krig. Rolf började på Högre allmänna läroverket i Kalmar och efter real-examen där flyttade han till Linköping och blev folkskollärare. Under tiden på seminariet träffade han sin blivande hustru Barbro.

Rolf fick sin första tjänst som folkskollärare i Ekeby och fortsatte sedan på en delad tjänst i Skeda och Nykil. Efter giftermålet med Barbro flyttade paret till Nynäshamn för en kortare tid, men Östergötland lockade och de flyttade in i en flygelbyggnad i Jakobslund och arbetade som lärare i Ljungsbro och Ljung.

Han genomgick senare utbildning till speciallärare och blev intresserad att lära ut svens-ka för invandrare och fick många kontakter med männi-skor från främmande kulturer.

Redan som barn märktes hos honom hans konstnärliga anlag. Som vuxen målade han både akvarell och olja, illustrerade skrifter åt hembygdsföreningen i Vreta kloster och andra föreningar.

Friluftslivet med långa vand-ringar, gärna i olika delar av landet utefter landskapslederna var också viktigt för honom, liksom skidåkning och tennis.

Han var dessutom en utpräg-lad humanist, studerade etnologi och deltog i litteraturcirklar samt deltog under senare år i Frimurarorden.

*

En granne och kär vän har helt oväntat och hastigt avlidit. Rolf var frisk, stark och levnadsglad ena dagen, nästa dag fanns han inte längre. Det känns ofattbart och svårt att förstå.

Rolf var en verklig vän som alltid ställde upp vad det än gällde. Aldrig någonsin sade han att han inte hade tid eller att det var besvärligt.

När vi för några år sedan flyttade till Ljungsbro för gott fick vi ett oerhört varmt mottagande som vi aldrig kommer att glömma.

Gästfriheten i hemmet var stor. Vi fick även vara med bland många av vännerna och det har också betytt mycket för oss.

Vi tackar för allt Rolf gjort för oss och för alla oförglömliga stunder vi haft tillsammans. Vi saknar honom mycket. Våra tankar går till hans kära Barbro samt Malin och Fredrika med familjer.

*

Fullständigt oväntat rycktes vår nära vän Rolf bort, kraftfull och levnadsglad, mitt i sina många aktiviteter och sitt engagemang för närstående och sina insatser i föreningslivet. Hans vänfasthet, omtanke och initiativförmåga var ovanlig. Tillsammans med sin Barbro har han bildat centrum för vänskaplig, lättsam och hälsobefrämjande samvaro i många former. Under deras ledning har vi och många andra vänner genomvandrat och avnjutit åtskilliga mil av vackraste östgötanatur under både milda och bistra årstider och därpå njutit deras gästfrihet. Vintertid har vi också flitigt stretat i skidspåren i Dalafjällen och sökt förbättra konditionen.

Mycket ofta och i skilda sammanhang visade Rolf stor hjälpsamhet. Alltid gjorde han konkreta insatser, verkligen handfast men också ömsint. Vi är många som sörjer en mycket god vän och delar sorgen med Barbro och hennes familj