Familjen Johansson bor mycket vackert på Nässja gård, nära den gamla prästgården i Ekebyborna. Gården brukades tidigare av Anders far Evert och före honom Anders morfar.
-- De arrenderade den, liksom jag gör nu. Jag är född här och har bott här i hela mitt liv, med undantag för en period när jag utbildade mig, berättar Anders.
Han gick sina första skolår i Ekebyborna, fortsatte i Hällaskolan i Borensberg och blev student på Platenskolan, där han läste naturvetenskap. Och han var en av de elever som blev historisk.
-- Vi startade kanaldraget (dragkamptävlingen mellan blivande studenter) hösten 1972 och, jodå, vi naturvetare vann premiären.
Efter studenten sökte Anders Johansson till Ultuna (Sveriges lantbruksuniversitet), men kom inte in. I stället blev det en grundkurs på Vretaskolan och ovanpå det jobbade han ett år i Halland. Därefter följde utbildning på Svalövs lantbruksskola i Skåne. 1979 var han tillbaka i Östergötland och Ekebyborna och övertog faderns arrende på Nässja.
-- Det blev litet tidigare än vad som var tänkt, men min far blev sjuk. Dessbättre tillfrisknade han efter en tid och sen jobbade han hos mig några år.
Så småningom mötte Anders sin Anne. De gifte sig och har i dag barnen Mattias, 20 år, som ska börja plugga på Linköpings universitet och 18-åriga Jenny, Motalas lucia 2002, och nu med studentexamen framför sig.
Anne arbetar på försäkringskassan. I familjen ingår också en svart hankatt som har den aktningsvärda åldern 14 år och enligt sin husse är en mycket egensinnig personlighet.
På gården härbärgeras 35 dikor av rasen charolais och två stora tjurar. Okunnig som jag är om kor undrar jag varför man talar om dikor. Ger inte alla kor di?
-- Jo, men de här föder och diar en kalv varje år. Ibland blir det tvillingar. Så när alla kalvar är födda kan djurbesättningen vara den dubbla.
Charolais är tuffa kor som kan gå ute året runt, men Anders har ordnat det så att de kan välja mellan ute och inne.
Det finns en anställd på gården, vilket är nödvändigt, eftersom Anders ordförandeuppdrag i LRF motsvarar drygt ett halvtidsjobb. Tidvis är det mycket jobb på en gård, till exempel på sensommaren när skörden ska in. På gården odlas spannmål: korn och havre, vår- och höstvete, oljelin och ärter. Dessutom reserveras en gräsvall för korna.
-- Att skörda är något av en höjdpunkt på året. Då ser man resultatet av sitt arbete. Det blir långa dagar ibland, från 5--6 på morgonen till 22-tiden på kvällen. När dagen är slut är det skönt att ta ett dopp i den ljumma Boren, när vattnet känns som en smekning och det är månsken.
Men tillvaron är inte alltid så okomplicerad. Som länsförbundets LRF-ordförande ställs Anders inför många frågor och problem. I de 13 östgötakommunerna finns ett 70-tal lokalavdelningar. Han har uppdrag även på riksnivå.
-- Jordbrukspolitiken är "het" nu. Det är aktuellt att bestämma hur Sverige ska tillämpa EU:s jordbrukspolitik. Det är viktigt att vi får samma villkor som andra länder. Vad man märker är att Sveriges djurskydds- och miljöregler är ett snäpp vassare än EU:s, men det är svårt at få ut vårt budskap.
Anders talar om djurens betydelse för människorna historiskt sett. När kor och grisar på en gård var viktiga och gjorde det möjligt för människor att leva i vårt klimat. Vilken påverkan industrialiseringen fick, när man kunde transportera varor på ett bättre sätt än förut.
-- I dag ska vi inte enbart se det som att vi inte kan få ekonomi i en traditionell jordbruksproduktion. Det finns andra saker som efterfrågas. Att leva ett riktigt lantliv har ju blivit nästan exotiskt, också bland svenskar. Vi kan erbjuda dem det; att uppleva landskapet och visa vad ett lantbruk åstadkommer.
För egen del tycker Anders att mycket av tjusningen med att driva lantbruk är att ingen dag är den andra riktigt lik. Väderleken spelar en viktig roll och den kan ställa till problem, men har också sin tjusning. Som lantbrukare och egen företagare måste man fatta många beslut. Han har svårt att tänka sig något annat yrke.
-- Det skulle i så fall vara att bygga ett hus, från grunden. Jag har alltid gillat att snickra.
Finns det tid för fritidsintressen?
-- Nu när barnen blivit större och åker på sitt håll på somrarna, åker min fru och jag på vårt. För mig har en gammal ungdomsdröm uppfyllts. Jag har en stor motorcykel som jag gjort i ordning. Den liknar en Guldvinge men är en Yamaha. Passagerarplatsen är som en fåtölj. Anne och jag gör gärna kvällsturer, särskilt när vädret är vackert. Vi har nog utforskat de flesta östgötavägarna, inte minst de mindre. Nu börjar vi se fram emot sommaren.
Ett annat intresse som Anders och Anne Johansson har gemensamt är att åka långfärdsskridsko.
-- Det går fint att åka på Boren och ett årligt arrangemang som jag aldrig missar är Kanalrännet på Göta kanal (mellan Borensberg och Ljungsbro). Jag har varit med sen starten.
Att läsa är en bra avkoppling. Några direkta författarfavoriter har han inte, men en skildring som han gärna minns är Churchills livläkare lord Morans minnen av sin berömde patient.
50-årsdagen ser Anders Johansson fram emot. Den ska firas rejält med familjen, släkt och vänner på Hällagården i Borensberg. Det är inte dumt att fylla år 1 maj ...