– Det här är det bästa, säger Elin Namnieks och visar mig utsikten genom sovrumsfönstret. Sedan pekar hon mot grannhuset.

– Här skulle man haft en boy next door.

Det hörs att Elin inte är från trakten på småländskan som bryter igenom. När vi möts har hon bara bott i Linköping i några veckor. Det är dock inte första gången Elin packat väskorna och bytt bostadsadress. Blotta 16 år gammal flyttade hon ensam från Vimmerby till Oskarshamn för att börja på ett gymnasium med musikprofil. Beslutet visade sig bli ett lyckokast. Elin fick en lärare som uppmuntrade henne att hålla på med musik och starta eget företag.

Artikelbild

| Från sovrumsfönstret har Elin utsikt över hustaken i Linköping.

Det är emellertid inte början på den här historien. Musikens intåg i Elins liv kom mycket tidigare än så.

– Pappa brukade muta mig och mina bröder när vi var små och säga ’om ni lär er den här låten får ni tio kronor’, så jag och min äldsta bror gav järnet för att tjäna pengar.

På så vis lärde sig Elin spela piano och senare även gitarr.

Musikintresset fortsatte. På lågstadiet började Elin gå på en kulturskola. Med lärarens godkännande fick hon fritt spelrum. Favoritbandet var Linkin Park och Elin lärde sig spela deras låtar. Efter ett par år slutade dock Elins lärare och hon fick en ny som till hennes förskräckelse ville undervisa musik teoretiskt.

Artikelbild

| Elin Namnieks har många drömmar men musiken toppar allt.

– Det dödade min passion. Då började jag skriva ut ackord hemma på datorn och lärde mig komponera själv och sjunga till. Jag ville inte lära mig alla avancerade noter utan jag ville sjunga de låtar som jag tyckte om.

Utvecklingen har sedan dess gått stadigt uppåt. Elin började skriva sin egen musik och 14 år gammal uppträdde hon för första gången på en julkonsert som anordnades av gymnasieskolan hon gick på. Responsen blev över förväntan och Elin kände att hon hade hittat rätt.

Artikelbild

| Elin Namnieks första EP-skiva "All I Wanted to say" släpptes 2016.

– Jag kände att musiken kunde bli min grej. Jag kunde vara Elin som sjunger.

När gymnasiet var över åkte Elin till Los Angeles för att spela in en Ep-skiva efter att ha blivit upptäckt av två producenter via Youtube. Men resorna till Los Angeles blev för dyra. Elin behövde en producent i Sverige och blev tipsad om Anton Nessvi. Idag har de jobbat tillsammans i snart ett år.

Låten ”Girl in the car” är den senaste i ordningen av singlar som Elin släppt tillsammans med Anton. Låten har i skrivande stund närmare 46 000 lyssningar på Spotify.

– Det är min första arga låt. En ren käftsmäll till alla hjärtekrossare där ute.

Berättelsen bakom låten kommer från Elins egen erfarenhet.

– Jag hade dejtat en kille ett tag när jag såg honom åka förbi med en annan tjej i bilen.

Efter händelsen gick Elin hem och skrev låten i affekt.

– De som dejtar mig förstår att det kan bli en sång. Men ibland är jag så sur på en kille att jag känner att han inte förtjänar en låt, säger Elin och skrattar.

Attityden genomsyrar all Elins musik och gör sig tydlig under hennes framträdanden, som ibland sker inför flera tusen åskådare. Även om Elin för det mesta känner sig hemma på scen så minns hon tillfällen då hon velat sjunka genom jorden.

– Jag minns en spelning tydligt. Det var när jag skulle sjunga nationalsången på en rugbymatch för en högstadieskola och det kändes plötsligt som första gången jag skulle uppträda. Högstadiepubliken är den mest kritiska publik man kan hitta.

Lyckligtvis har Elin inte känt samma vemod igen. Men nationalsången vill hon helst inte behöva sjunga en gång till.

Jobbet som artist innebär en hel del resande för Elin, som under sommaren har haft spelningar inbokade i Kalmar, Oskarshamn och Västerås, för att nämna ett fåtal. På måndagar håller Elin även i låtskrivarkurser för barn i Västervik. Till hösten har Elin inga fasta planer, men hoppas hinna skriva en hel del låtar. Som den mångsysslare hon är har hon flera bollar i luften: podcastande, radiopratande och konferencieruppdrag. Elins framtidsplaner är lika mångfacetterade. –Jag vill skriva musik, både åt mig själv och åt andra. Sen vill jag hålla på med tv och radio. Och släppa en klädkollektion!

Drömmarna får dock vänta. Just nu är Elin fullt upptagen med att komma i ordning i sin nya lägenhet och lära känna sin nya stad. Vem vet, kanske träffar hon en boy next door undertiden.