Då, den 10 december, var det ju Nobeldagen och vi var nog många som satt hemma i sofforna och följde tv-sändningen från prisutdelningen, tittade avundsjukt på den lyxiga maten som serverades på banketten och betygsatte gästernas festkläder.

Ellinor Gerdin och Mattias Jenvald kunde följa allt direkt på plats då de var två av alla de drygt 1 300 gästerna och fick vara med vid såväl prisutdelningen som den stora festen i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Hur kom det sig att ni blev Nobelgäster?
Artikelbild

| Finklädda och förväntansfulla. Ellinor Gerdin och Mattias Jenvald på festernas fest, självaste Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholms stadshus.

– Det är det många som frågar, säger Mattias. Jag vann i Nobellotteriet!

Lotteri?

– Ja, det verkar inte som om det är så känt, säger Mattias.

Själv fick han tipset av sina föräldrar, som 1991 blev gäster på Nobelfesten efter att ha haft tur vid lottdragningen.

Artikelbild

| Minne för livet. Mattias Jenvald hyrde sin frack medan Ellinor Gerdin köpte sitt livs första långklänning.

Enbart studenter får köpa Nobellotter och 40 av dem ger vinst. Mattias slog till med 30 stycken à 50 kronor, men så vann han ju också! Inte bara han utan också flickvännen Ellinor eftersom vinnaren får bjuda med sig någon till festligheterna.

Mattias och Ellinor har känt varandra länge, ända sedan tiden i högstadiet, men det var i gymnasiet som de förstod att de hörde ihop och i dag delar de en liten lägenhet i Linköping. Båda studerar vid Linköpings universitet, Ellinor blir till sommaren klar med sina studier till lärare medan Mattias har några år kvar till sin civilingenjörsexamen.

Artikelbild

| Med kunglig utsikt. På schemat stod inte bara kvällens Nobelmiddag, utan Ellinor och Mattias fick även vara med under eftermiddagens prisudelning i Konserthuset.

Nobelfesten kommer att vara ett av deras stora gemensamma minne för livet.

– Vi var lite oroliga för hur vi skulle klara middagen, till exempel vilka bestick skulle vi använda till vad? Vi köpte en bok om vett och etikett av Magdalena Ribbing. I boken fanns också lite allmänna tips om sådant man kan tänka på vid en Nobelmiddag.

(Som att sitta stilla vid sin plats under de cirka fyra timmarna och helst klara av toalettbesöken före middagen.)

Dresskoden var tydlig: frack och långklänning. Mattias hyrde sin frack, Ellinor köpte sitt livs första långklänning plus några nya smycken och gick till en frisör. Hon och Mattias bokade hotell i Stockholm för två nätter.

– Det var ”all in”, säger Ellinor.

En vinstlott betyder att man blir inbjuden, men inte bjuden. Ungefär 4 000 kronor per person fick Ellinor och Mattias betala och då ingick också en efterfest. I år var det en mycket påkostad fest anordnad av studenter vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Mycket pengar, men den här dagen var helt klart värd varenda krona, enligt Ellinor och Mattias.

– Vi hade skyhöga förväntningar och de infriades!

Allt var så lyckat, berättar de, att få uppleva allt från själva prisutdelningen till middagen, talen, dansen och efterfesten. Även om de inbjudna studenterna fick sitta långt bort från honnörsbordet, och endast kunde se kungen när han reste sig för att utbringa Alfreds Nobels skål, är de mer än nöjda.

Men maten? Var den så god som man kunde misstänka när den visades i tv?

– Det var den. Det godaste vi ätit!

Efter maten blev det dans i Gyllene salen även för Ellinor och Mattias samtidigt som de kunde gå på lite kändisspaning. Klockan 01.30 på natten var Nobelfesten slut, men då började efterfesten med ännu mer dans, mat och champagne.

– Klockan 05 kom vi tillbaka till hotellet.

Nu när vardagen är här igen med studier och cykelturer i snöoväder ska Ellinor och Mattias också ta sig tid till att titta på det program som SVT sände från Nobeldagen. Dels för att få veta lite mer om pristagarna, dels för att få uppleva den stora festen en gång till.