Månad av myter och fruntimmer

Ät gärna namnsdags-tårta, men se till att grädden inte är sur. Och håll tummarna för fint väder den 27 juli. Juli är en mytisk månad.

Göteborg (TT)2004-07-19 04:32

Namnet har den fått från Roms härskare Julius Caesar. Han föddes denna mytomspunna månad som inte har några helgdagar men däremot bjuder på en sjusovardag, en fruntimmersvecka och inledningen av rötmånaden. Fruntimmersveckan inleddes i går, den 18 juli, även om den faktiskt började med en man -- Fredrik. Men han följs av sex damer: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina.

I folkmun kallades den för pissveckan, eftersom det ansågs regna osedvanligt mycket just då. Det tar även Bondepraktikan fasta på i sina spådomar. Om Sara sägs inget men om det regnar på Margaretadagen blir höbärgningen svår och nötterna skadas. Johanna spår inget väd-er, men dagen efter regnar det tydligen ofta: "Magdalena gråter gärna."

Kall jul?

Vi får väl hoppas att Emmadagen blir klar och varm, men inte kvalmig, för då väntar ett gott år. Kristina, den 24 juli, lämnas onämnd.

Är det varmt på Jakob-dagen den 25 sägs att då blir julen kall.

I nutid har fruntimmersveckan främst gett bagerierna ett uppsving eftersom det är populärt att bjuda på namnsdagstårta. Men det gäller att hantera ingredienserna varsamt, i fruntimmersveckan börjar även rötmånaden. Om den finns många myter. Enligt folktron är det den tid då mjölken hinner blir sur nästan innan den har lämnat kons spenar, tvehövdade kalvar föds och tuppen värper. I gamla tider varnades folk för att tvätta håret, älska eller gifta sig under rötmånaden. Dessutom ansågs det bättre att andas genom näsan än munnen.

Hunddagar

Rötmånaden infaller i lejonets tecken, mellan den 23 juli och 22 augusti. En period som också kallas också hundedagar. Redan de gamla babylonierna sade att den 23 juli steg planeten Sirius -- som kallas hundstjärnan -- över horisonten. Det var tecknet på att årets varmaste period hade kommit. Med den kom också ett antal sjukdomar som dåtidens människor trodde styrdes av hundliknande demoner.

Sant är att fler blir matförgiftade nu än på vintern. Bakteriefloran är i och för sig densamma i sommarmaten som under resten av året. Men värmen och den högre luftfuktigheten gör att bakterierna förökar sig tre gånger snabbare. Läge att värma maten ordentligt alltså, liksom att förvara den svalt.

Sjusovare

Enligt Bondepraktikan finns totalt 33 kritiska dagar per år, två av dem infaller i juli.

Den 17 och 21 juli bör man inte förlova eller gifta sig, flytta, byta arbete, påbörja en längre resa eller en rättegång. Inte heller bör man födas just då, även om det sistnämnda är något svårare att styra.

Den 27 juli infaller sjusovardagen och då får vi hoppas på fint väder. Annars regnar det i sju veckor, enligt Bondepraktikan.

Namnet på dagen härstammar från legenden om de sju bröderna i byn Efeus. De förföljdes år 250 för sin kristna tro av kejsar Decius män. Bröderna blev tvungna att gömma sig i en grotta. De somnade och vaknade efter vad de trodde var en natts sömn. Men de hade sovit i hela 200 år och därmed undkommit dödshotet.

Fullmånen spår

Begreppet sjusovare lever i dag kvar som beskrivning av en person som har svårt att gå upp på morgonen. Fram till år 1900 var den 27 juli helgdag i Sverige.

För att avrunda julis väderspådomar sägs att om det är fullmåne på Olofdagen den 29 blir vintern god.

I år står månen full och rund först två dagar senare, men vad det innebär förtäljer inte Bondepraktikan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om