Nog för att hon försökte välja något annat. Men generna från kanske framför allt farmor Monica slog igenom.

Monica Milton drev Göta Hotell i Borensberg, jobbade varje dag mellan sju på morgonen och nio på kvällen, försåg kanalbåtarnas passagerare med nygräddade wienerbröd, gjorde egen korv. Monica Milton gick ur tiden när Matilda var tonåring.

Barnen måtte ha ärvt en stor lust att driva restauranger. Matildas farbröder Petter och Niklas driver Wärdshuset Gamla Linköping och Mjellerumsgården i Linköping. Matildas pappa Johan och mamma Carina tog över Klosterhotellet i Vadstena för 31 år sedan.

Artikelbild

| Matilda Milton drömmer om att starta ytterligare två hotell, tillsammans med sin syster Julia.

– De började faktiskt med två tomma händer men lyckades långsamt bygga upp verksamheten, säger Matilda, som i dag driver hotellet, tillsammans med framför allt sin mamma Carina.

Pappa Johan finns också med, och svarar för bland annat inredning.

– Sådant är jag inte bra på, jag är mera säljare och servicemänniska, säger Matilda.

Systern Julia befinner sig i Schweiz och skaffar sig utbildning och erfarenhet men är på väg hem för att jobba i Vadstena under sommaren, så även hon har redan nu en fot inne i familjeföretaget, i vilket även Visit Vadstena med verksamheten på Slottet numera ingår sedan februari i år.

Artikelbild

| "Jag ville vara klädd i svart kostym, se viktig ut och jobba på bank", säger Matilda Milton. Men den karriären blev kort. Nu är hon viktig för Vadstena Klosterhotell i stället.

Matilda är född i Vadstena men flyttade efter grundskolan till Gränna för att göra sina gymnasieår på Gränna Riksinternat.

– Mamma och pappa var helt enkelt så upptagna att det fungerade bättre för mig att bo på internat och ägna mig åt studierna. Det var en hård disciplin där, och det var bra för mig.

Och därefter fortsatte utbildningen i livets hårda skola. Matilda reste till Australien, tillsammans med sin man Anders Mindeus, som hon träffat redan som 17-åring.

– Jag jobbade på barer och restauranger och reste runt. Men det var ingen semester. En period jobbade jag med att plocka frukt. Det var tufft att stå uppe i ett träd i 40 graders värme, med kliande boss innanför kläderna och plocka ner persikor.

Efter uppnådd självständighet blev det dags för Matilda att välja framtid.

– Jag pluggade till civilekonom i Gävle i tre år. För att jag faktiskt drömde om att göra något annat än resten av familjen, nämligen att gå omkring i svart kostym med portfölj och se viktig ut. Jag ville jobba på bank.

Men inte kunde hon låta bli krögarlivet helt. Tillsammans med mamma tog hon ett tag över kaféet Berget i Linköping.

– Sedan blev det jobb på Swedbank. Efter ett halvår hade jag tröttnat. Jag kan inte vara stilla.

Alltså köpte Matilda krogen Aurora i Gamla Stan i Stockholm, 24 år ung.

– Den drev jag i tre år. Jag saknade serviceyrket så mycket att jag var tvungen. Bankjobb i all ära men det är för formellt för mig. Jag vill arbeta med kroppen också.

Matilda Milton framstår verkligen som den perfekta servicemänniskan, öppen, pratsam och med koll på det mesta; hon plockar upp ett litet lock från en glassförpackning på gången vid entrén till Klosterhotellet medan vi pratar.

– Det här är en tuff bransch och man ska ha skinn på näsan men jag vill påstå att jag är en ödmjuk människa med stark empati, vilket man också måste ha.

Efter tre år var hon alltså trött på att driva egen krog, sålde Aurora och nästa steg i karriären blev jobb hos en restauranggrossist.

– Det var jätteroligt! Jag var där i tre år och eftersom jag är en vinnarskalle blev jag utsedd till Årets Säljare.

Men förebilderna för Matilda är föräldrarna. Och farmor, självklart.

– De har slitit så hårt. Och det har gett resultat. När det var dags att ta beslutet att utvidga genom att bygga ett spa vid Klosterhotellet så var det läge för mig att gå in i familjeföretaget. Lite tveksam var jag, skulle jag klara att jobba med mamma och pappa?

Det gjorde Matilda. Maken Anders hade avvaktat i Stockholm men nu flyttade hela familjen till Vadstena och i mars 2017 föddes dottern Filippa.

– Vadstena är ju en stad utöver det vanliga och vi vill vara med och få fart på allt här.

Matilda har dock fler mål för framtiden.

– Jag vill ha ett eller två hotell till, som jag vill driva tillsammans med min syster Julia, vi matchar varandra perfekt! Men först ska hon ju ut och se världen.

Vilket Matilda och Anders också vill.

– Ett par veckor i februari varje år reser vi i väg på inspirationsresor. Jag älskar Frankrike, mest för den fantastiska matens skull; den enkla men goda. Vi har också varit på Kuba och i Karibien, långt utanför turiststråken. Vi bor på små familjehotell och äter på krogar dit lokalbefolkningen går, berättar hon.

– Därifrån kan man ta med sig idéer hem till Vadstena, från ställen med hjärta!