Stilla pianomusik från en liten webbradio möter besökaren på Hjärthälsan i Linköping. Carlos vill att patienterna ska känna sig avslappnade. Lugn och ro är bra för själen och därmed också för hjärtat.

Carlos var överläkare på kardiologiska kliniken och ansvarig för förmaksflimmermottagningen. Han trivdes bra men ville prova att stå på egna ben och utnyttja hela sin kompetens.

– Jag öppnade min egen mottagning 2013. Det har varit lärorika år. Man lär sig mycket som läkare av att följa sina patienter över tid. Men jag har också lärt mig mycket som människa.

Artikelbild

| Carlos Valladares vågade ta språnget för sex år sedan och öppnade egen hjärtmottagning efter att ha varit föreståndare på förmaksflimmermottagningen på US.

När han träffar patienter för konsultation och undersökning berättar han gärna hur man vårdar sitt hjärta. Och han försöker att själv följa sina råd. Några av dem är kanske mer oväntade än andra.

– Att sköta sin sömn är viktigt. Då mår man bättre. Och så ska man umgås med trevliga människor. Omge dig med rätt människor, de som tar dig som du är. Och skratta mycket.

Skratta?

– Javisst, det är oerhört viktigt. Jag brukar kolla på roliga filmer på tv. Och är det inget på tv letar jag upp nåt gammalt Seinfeld-avsnitt. Jag tröttnar aldrig på Seinfeld!

Artikelbild

| Carlos Valladares läste till läkare i Guatemala och fick sitt svenska läkarlegitimation 1997.

Skrattandet kan förmodligen sorteras in under stresshantering. Att ta hand om sin stress är nämligen mycket viktigt enligt Carlos.

För egen del försöker han hitta stunder att bara vara. Han använder orden mindfulness och meditation men betonar att det inte behöver vara krångligare än att sätta sig ned en stund och försöka hitta en lucka mellan tankarna en stund. Eftersom han numera är sin egen chef kan han planera in sådana stunder.

Artikelbild

| Carlos fick en låtsaskompis av kollegorna när han skulle sluta på US, ifall det skulle bli ensamt. Det blev det inte.

– Varje dag efter jobbet sätter jag mig i mitt undersökningsrum och bara blundar i tio minuter. Där kan jag släcka och slockna en stund, för att rensa skallen. Det handlar om att vara här och nu. Över huvud taget är det viktigt att leva nu och inte bara planera framåt. På hjärtintensiven hade jag en patient en gång vars fru berättade om fritidshuset han skulle ha som pensionär. Men det blev inget fritidshus för honom, han dog.

Carlos har lite perspektiv på det här med stress. Han växte upp i El Salvador och har sett den ständiga stress som kommer av fattigdom och oroligheter.

Artikelbild

| Ett sätt att vårda sitt hjärta är att undvika stress.

Hans far blev mordhotad då han anmälde en kollega för oegentligheter. Kollegan hade kontakter inom militären och situationen blev alltmer hotfull och till slut bestämde sig familjen för att fly landet och söka sig till Sverige.

Carlos befann sig då i Guatemala där han studerade till läkare, och följde efter till Sverige ett par år senare. Den 14 februari 1992 klev han och nyblivna hustrun Anna Gloria av planet på Norrköpings flygplats.

– Det var tyst, mörkt och vinter. Men jag hade inga negativa känslor. Jag har aldrig oroat mig i onödan. Det är mera: Här är jag nu, bara att köra på.

De bosatte sig i Linköping med tanken att det skulle gå att få jobb. Men så lätt gick det inte. Först var han tvungen att lära sig svenska, sedan medicinalsvenska. Efter diverse kompletteringar och AT-tjänst på Vrinnevisjukhuset fick han sin svenska läkarlegitimation 1997.

Nu stortrivs han med sitt jobb som privatpraktiserande hjärtläkare, och skulle det bli ensamt finns alltid Wilson. På kontoret har han en boll med påmålat ansikte. Det är Wilson från filmen ”Cast away”, bollen som är Tom Hanks enda sällskap på den öde ö där han räddat sig efter en flygkrasch.

– Jag fick den av sköterskorna på flimmermottagningen när jag slutade. Men det har inte blivit ensamt. Jag har ju patienterna. Och däremellan kan jag använda tiden till saker som att svara på patienternas mejl och tolka undersökningar.

När det gäller hur man vårdar sitt hjärta räcker det förstås inte med mindfulness och skratt. De gamla vanliga råden gäller också.

– Bland det viktigaste är att inte gå upp i vikt, och framför allt ska man se upp med bukfetman. Så jag försöker röra på mig så mycket jag kan.

Det handlar både om enkel vardagsmotion och ren träning. Carlos cyklar de sex kilometerna till jobbet varje morgon, och sedan hem igen på kvällen. Han tvingar också sig själv att ta pauser i sittandet och exemplifierar med att gå till brevlådan: Man måste inte vänta tills man har en bunt med brev. Man kan gå med ett i taget.

– Sedan behöver du också anstränga dig fysiskt. Lämna din bekvämlighetszon och var inte rädd att bli svettig och andfådd. En kvart några gånger i veckan kan räcka. Själv tränar jag på gym och spelar tennis. Tennis är underbar motion även för själen för det enda jag tänker på är bollen.

En annan viktig faktor är förstås maten. Carlos är ingen entusiastisk fiskälskare men äter ändå fisk tre gånger i veckan. Feta arter som lax är rika på nyttiga fetter som kan vara bra för hjärta och kärl.

– Men det enda jag säger till mina patienter är att de ska undvika socker. Dra ned på läsk, juice och vitt bröd. Man behöver inte äta mindre men smartare.

Okej, men det här med ett glas rödvin då och då? Det är ju ett råd som brukar dyka upp ibland, även från en del läkare. Carlos förstod att den frågan skulle komma.

– Patienter undrar ibland om jag dricker rödvin för mina kranskärl. Men nej, mina kranskärl mår bättre av motion. Vin kan jag dricka för att det är gott och mysigt i trevligt sällskap.