Äventyrslusten fördemig till Danmark

En gång i livet gav sig Einar Johansson ut på ett avgörande äventyr. Pengarna han hade tjänat ihop hemma på föräldragården Boda i Tjärstad socken räckte till en tågbiljett med destination Rödby i södra Danmark. Målet var att få ett arbete.

Trebarnsfar och en gång bonde och minkfarmare. I morgon blir Einar Johansson också hundra år.

Trebarnsfar och en gång bonde och minkfarmare. I morgon blir Einar Johansson också hundra år.

Foto:

KINDA2004-06-10 07:18

-- Det var dåliga tider och man fick ta vad som fanns, säger Einar Johansson.

Rösten är stark och minnet klart, och det är svårt att tro att mannen som berättar fyller 100 år i morgon, fredag den 11 juni.

Äldst bland sju syskon

Einar Johansson föddes på gården Kullen i Hycklinge och var äldst i en syskonskara på sju barn. Föräldrarna var bönder och Einar Johansson beskriver sin uppväxt som trygg. Barnen fick delta i det dagliga arbetet i ett hushåll, som var i det närmaste självförsörjande.

Efter skolgång och konfirmation fortsatte Einar Johansson att arbeta hemma på gården. 26 år gammal blev dock äventyrslusten för stark och färden gick till Danmark.

Han lyckades få anställning på det stora godset Lidsö där han arbetade i fem år.

-- Jag fick slita hårt, men jag ångrar det inte. Det var en bra skola för livet.

Träffade Astrid

I Danmark träffade han sin blivande hustru Astrid som arbetade som sjuksköterska och husmor i Rödby. De gifte sig 1936 och flyttade därefter till Sverige. Paret blev bönder på en gård i Gärdserum i Uknadalen i Tjust.

Bara ett år senare gick flyttlasset till Linköping. Där praktiserade Einar Johansson en tid hos sin bror som just startat en minkfarm. Strax därefter grundade Einar Kisa minkfarm tillsammans med två kompan- joner.

Men ännu en gång skulle Einar och Astrid bli lantbrukare. Mellan 1941 och 1952 arrenderade de Einars föräldragård i Tjärstad. Nu bestod familjen också av barnen Harriet, Göte och Curth.

Kisabor

Därefter blev familjen Kisabor för gott och tillsammans med två bröder drev Einar Johansson Kisa minkfarm vid Nygärde. Skinnen exporterades till länder i Europa och till USA under namnet Sagamink.

-- Jag vet att det inte är så populärt med farmade minkar i dag, men jag lovar att mina minkar hade det rent och snyggt i sina burar. De blev väl omhändertagna och betraktades ungefär som husdjur.

Firar med släkten

Einar Johansson pensionerade sig i början av 1970-talet och kunde sedan dess ägna sig åt sin trädgård och göra resor. 1972 avled Astrid, men Einar Johansson bodde kvar i parets villa till för fyra år sedan.

I dag bor han på servicehuset Kindagård i Kisa där högtidsdagen firas tillsammans med släkt, vänner och kamrater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om