Som nioåring började den 36-årige Linköpingsbon att utöva Kung fu, vilket är en asiatisk kampkonst för självförsvar, kroppsmedvetenhet och hälsa. Senare vann han pokal efter pokal i nationella och internationella tävlingar. Men det var först nyligen som Nicolas utsågs till mästare enligt den gamla asiatiska traditionen.

– Västerlandet är fantastiskt på att utöva den fysiska aspekten av Kung fu men det handlar också om att leva i harmoni med naturen, säger Nicolas.

Han är just hemkommen från ett halvår i Himalaya där de himalayanska mästarna givit honom titeln. En mästare hanterar Kung fu som helhetskonst: den fysiska formen, livsvägledningen, naturfilosofin, meditationen, andningsmetoderna och läkekonsten. All kraft kommer från naturen, som man man vill leva i enlighet med.

Artikelbild

| – Västerlandet är fantastiska på att utöva den fysiska aspekten av Kung fu men det handlar också om att leva i harmoni med naturen, säger Nicolas Xuan Vinter.

– Maten kommer från gården och medicinen plockas i naturen, förklarar Nicolas som under större delen av sitt liv har levt efter, övat och lärt ut alla delar av Kung fun.

– Men det sista halvåret blev en intensiv sammanslutning i helhetskonsten.

I Kung fu ingår sparkar och slag med svärd och stavar i den fysiska delen, men dess livsfilosofi uppmanar inte till våld. Tvärtom.

Enligt Nicolas är flera av Kung fu-rörelserna inspirerade av djurriket.

Artikelbild

| Nicolas är just hemkommen från ett halvår i Himalaya, mellan Kina och Tibet, där de himalayanska mästarna givit honom titeln mästare.

– I varje djur finns en fullständig livsaspekt och egenskaper som jag kan ta till mig av i min själ. Från fågeln kan jag lära mig aspekterna av frihet, att låta min kropp röra sig som den vill, och från björnen kan jag lära mig att vara stadig.

I livsåskådningen ingår också att inte äta djur.

Artikelbild

| I sitt "Himalayanska tempel" nära Linköping, anordnar Nicolas ibland kurser och workshops i meditation, livssyfte och livsvägledning.

– De är våra lärare som påminner oss om att leva i nuet och med naturen. Vi delar också en kollektiv kropp och själ med dem. Varenda cell vi har i kroppen är ansluten till deras kroppar genom naturens nedbrytande och uppbyggande cykler som evigt cirkulerar genom jorden, vattnet och luften. De himalayanska Kung fu-mästarna kan också få alla näringsämnen inklusive proteiner från växtriket och utvinna en ännu större hälsa och livslängd, säger Nicolas.

I sitt "Himalayanska tempel" nära Linköping, anordnar Nicolas ibland kurser och workshops i meditation, livssyfte och livsvägledning.

Artikelbild

| I livsåskådningen ingår också att inte äta djur. – De är våra lärare som påminner oss om att leva i nuet och med naturen. Vi delar också en kollektiv kropp och själ med dem.

– Andligheten och personlig utveckling har varit väldigt viktig för mig under hela mitt liv. Om jag märker att jag har brister så tycker jag det är roligt och blir inspirerad. Jag älskar också att möta andra människor som vill utveckla sig, säger han och jämför människan med en lotusblomma.

– Den växer upp i leran och desto mer lera det är, desto mer potential har den att bli en fantastisk, vacker och strålande blomma.

Nicolas uppmuntrar alla att söka sin innersta önskan för att hitta sin väg.

– Vi måste svara på frågan: Vad är mitt livs syfte? Genom vår livsmening hjälper vi andra människor. Vi är skapade att leva tillsammans, stötta och hjälpa varandra men med egna livssyften, säger han.

Ett livssyfte kan vara vad som helst, inget är rätt eller fel så länge det inte skadar andra människor eller naturen.

– Det är bara du själv som vet. Det som känns äkta, naturligt och gör dig lycklig är rätt. När du gör det kanske du glömmer tiden och det kan tom kännas som semester. Endorfinerna flödar. Om alla skulle följa sitt livssyfte så skulle världen bli vacker på nolltid, för det man är bra på vill man hjälpa andra med. Vilka ringar på vattnet det skulle bli överallt, säger han.

Men, menar Nicolas, att leva i andlighet behöver inte vara så allvarligt. Livet bör i stället kryddas med stora mått av lekfullhet!

– När man slappnar av och har roligt så blir man väldigt kreativ. Professionalismen behöver mer lekfullhet – det är där man slappnar av och leker som man hittar de nya lösningarna, säger han.

Filmskapande har en stor plats i Nicolas liv. Han är utbildad inom film och skådespeleri och driver filmbolaget New Earth Living Film&TV som skapar verk i enlighet med hans livssyn. Han är också utbildad stuntman, men har valt bort det ur sitt liv.

– Jag blev erbjuden jobb både från Hollywood och Asiens största actionproduktioner men har tackat nej. Men de kommersiella filmerna har inte känts meningsfulla. För jag har kopplat an till mitt livssyfte, och allt jag gör måste ha meningen att naturen ska komma tillbaka och att människor ska lyssna på sitt hjärta, säger han.

Nyligen efterlyste Nicolas skådespelare och artister till en spelfilm som kommer att filmas på Omberg i Ödeshög, i Linköping och i Stockholm i sommar.

– Transformation of earth är ett andligt drama som handlar om frigörandet från ekorrhjulet och bevarandet av de svenska urskogarna, säger han.

I samband med filminspelningen åker filmteamet, konstnärer och musiker ut på en fredsam informationsturné till olika svenska städer.

– Det är ett firande av de få urskogar vi har kvar och ingen demonstration. Enligt skogsekologerna är det 0,5-4 procent kvar som hastigt avverkas just nu. Så situationen kan liknas med Amazonas regnskog. Det är ett sätt att upplysa människor om att vi måste ha kvar dem för mångfalden och för det som Sverige är – sin vackra skog. Dessa urskogar har dessutom viktig naturmedicin och till och med mat. Resan är målet med den här filmen. Men det ska vara glädjefullt och meningsfullt att göra den. Det är så jag lever och vill inspirera andra att leva, säger han.

Jämte filmprojektet gör han en musikvideo på samma tema, en programserie med hållbara tips som ska inspirera till ett mer naturvänligt leverne, en film där experter berättar om bevarandet av urskogarna och en om ljudets vibrationer.

– Kan man läka människor, naturen eller växter med vibrationer och ljud? I filmen intervjuar jag musiker, sångare och personer som upplevt intressanta situationer samt en vetenskapsman. Vi gör också ett experiment där vi har tre stycken frön, en som får utstå när någon sjunger något som inte är positivt och två som får kärleksmusik sjungen för sig, säger han.