Gunilla Dahlgren är känd för den breda publiken efter alla böcker om Lilla fruntimret. Men förra året kände författaren att det var hög tid att skriva en bok om trädgård och hon gav boktiteln undertexten – En trädgård kan se ut hur som helst. Det gör min.

– Jag bodde på Vikbolandet där jag hade en underbar trädgård, berättar Gunilla Dahlgren. En granne som kom förbi sa att det var en så fin trädgård. Förr.

Trädgården var 3 600 kvadratmeter och Gunilla Dahlgren beskriver hur den vildvuxna trädgården gav henne glädje varje dag. Hon brukade gå ut i trädgården på förmiddagen och fråga, vad bjuder du på i dag. Där fanns alla blommor man kan tänka sig.

Artikelbild

| I Lilla fruntimret-böckerna har Gunilla Dahlgren tecknat och gjort underfundiga kommentarer på ett sätt hon själv beskriver som enkla sanningar.

– Jag var ju knappast typen som kröp runt med nagelsax, säger Gunilla och skrattar. Så jag bestämde mig för att skriva en trädgårdsbok som inte alls liknar alla dom där tjusiga böckerna om trädgårdar som man kan se. Den här boken ligger närmare det jag brukar göra.

När ”Lilla fruntimrets trädgård” var klar fick Gunilla kontakt med Fantasi & Fakta i Norrköping och nu är de första 3 000 exemplaren av boken på tryckning.

– Jag blev faktiskt förvånad över att jag fick ihop så mycket material till den här boken så lätt, säger Gunilla. Men jag har nog lärt mig genom åren att fånga upp det roliga och presentera det som mina enkla sanningar.

En stor publik känner och uppskattar Gunilla genom böckerna om Lilla fruntimret. Teckningarna och Lilla fruntimrets träffsäkra kommentarer har följt Gunilla genom livet.

Artikelbild

Gunilla Dahlgren samlar alla ideér i anteckningsböcker som sedan blir böcker. Den senaste i raden är mycket vacker och kom som en present från en vän.

– Jag tecknade mycket redan när jag var barn. Så småningom utbildade jag mig till modetecknare och det var en väldigt bra grund, men precis när jag tog examen upphörde modeteckningar och ersattes av foton, berättar hon.

Medan Gunillas familj växte slängde hon då och då ner anteckningar i en anteckningsbok. När 125 anteckningar var klara blev det en bok om Lilla fruntimret och genom åren har 18 böcker getts ut.

Artikelbild

Det har aldrig varit Lilla fruntimrets stil att jobba ihjäl sig i trädgårdslanden.

– Fruntimmer är för mig ett positivt ord, säger Gunilla. Det är en rejäl kvinna. Det har passat mig så bra att göra korta anteckningar om henne för det har gett mig möjligheten att hålla på med annat samtidigt.

Den stora trädgården blev tung att sköta och när hälsan började svikta bestämde Gunilla nyligen att det var dags att flytta till stan. Nu väntar flyttkartongerna på att bli uppackade och Gunilla ser fram mot att tavlorna kommer upp på väggarna i den nya fräscha lägenheten. Här finns en altan med eftermiddagssol och hon känner redan att hon kommer att trivas.

Artikelbild

| Gunilla Dahlgren.

– Flera av mina vänner bor i Söderköping och mina två döttrar finns också här i trakten, berättar Gunilla. Det ska bli fint att ta vårpromenader häromkring.

Gunilla ser fram mot att snart få hålla den nya boken i handen och avslöjar en ritual när en ny bok ges ut.

– Första natten sover jag alltid med boken under huvudkudden, säger Gunilla och ögonen glittrar till.