40 år -- ingen ålder för en arkeolog

linköping2002-02-02 12:31

Lördagens födelsedagsfirare Tom Carlsson tycker inte det känns helt bra att passera 40-årsstrecket, men han har för den skull inte känt av något av den beryktade 40-årskrisen.

-- Det har väl inte tagit sig någ-ra speciella uttryck, annat än att jag kanske spelat lite fler punkskivor den senaste tiden, säger han.

För när vi talar musik är det engelska punkgruppen Sex Pistols som gäller, vars plansch pryder väggen i arbetsrummet på Riksantikvarieämbetet ute på Tornby. Och allra helst deras "God save the Queen", ej att förväxla med den engelska nationalsången med samma namn.

Bytte gummi mot sten

Musikintresset har han med sig från småländska Värnamo, där han växte upp med rock'n'roll och ett eget band. Det sistnämnda talar han dock ganska tyst om. I dag är musik någonting Tom Carlsson hellre lyssnar på än framför själv.

Efter åtta år på Värnamo gummiindustri tog historieintresset över. Han åkte till Göteborg och läste in en fil kand i arkeologi. Bland kurskamraterna fanns Pia Nilsson, som så småningom kom att bli såväl fru som kollega.

Numera bor de i ett torp vid Klockrike, tillsammans med barnen Ylva, åtta år, och Love, fem år.

-- Med två barn i huset blir det inte mycket tid till annat, men den som blir över går åt till att jobba med huset, berättar Tom Carlsson.

Tom Carlsson gillar sitt yrke så till den grad att han ibland inte kan låta bli att utöva det även på fritiden. Mer än en gång har han stannat till med bilen längs med väg 36, när han fått syn på något som skulle kunna vara en fornlämning. För inte så länge sedan upptäckte han en stenåldersboplats på det sättet.

-- Man är alltid arkeolog, förklarar Tom Carlsson.

Han tycker det finns många fördelar med yrket. Man får vara ute om sommaren, det är fritt och intellektuellt stimulerande. Men det finns naturligtvis dagar då Tom Carlsson undrar varför han står där på knä i den östgötska leran. Som i slutet av säsongen en kulen novemberdag, då det bara är fem timmars dagsljus, tre grader kallt och tjälen börjar sätta sig i marken.

Fornminnesrikt

Tom Carlsson berättar att Östergötland har många fornlämningar, vilket beror på att detta var ett maktcentrum under vikingatiden och det har satt tydliga spår.

För närvarande är det Motala som tilldrar sig hans största intresse, där de håller på att gräva ut en åtta tusen år gammal boplats vid Strandvägen.

-- Eftersom Motalas historia brukar börja med Baltzar von Platen, är det extra intressant att visa att det faktiskt bodde människor där långt tidigare, säger han och visar upp några av de mångtaliga fynd man funnit där, såsom sälben och harpunspetsar.

Avsikten är att fynden så småningom ska ingå i en permanentutställning på Charlottenborgs slott. Och just att allmänheten får tillfälle att ta del av arkeologin genom utställningar och föredrag anser Tom Carlsson vara väldigt viktigt för att öka förståelsen för vår historia.

I dag har Tom Carlssons egen historia alltså varat i 40 år. Det kan verka lite i det tidsperspektiv arkeologin arbetar med, men helt klart ändå värt att fira.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om