Lektorn och kommunalpolitikern Agnar Bjälnes, Mjölby, har avlidit. Närmaste sörjande är makan Kerstin, fyra barn med familjer.
*
Vännen, kollegan -- medmänniskan Agnar Bjälnes har avlidit.
Agnar Bjälnes har avlidit, drygt ett decennium efter sin pensionering. Det finns god anledning att erinra om Agnars betydelsefulla insatser och varma personlighet.
Agnar växte upp i ett småbrukarhem i Kisa. Efter sexårig folkskola gick han in i jordbruks- och skogsarbete. Genom hela livet bar Agnar med sig kunskapen om, och intresset för, skog och mark, virke och ved. Kroppsarbetets värde kände han väl. Som skogshuggare och vid snickarbänken kunde han också njuta av livet.
Agnar Bjälnes intellektuella begåvning tog emellertid överhanden och han avlade studentexamen som privatist 1950 efter studier på Lunnevads folkhögskola, stiftelsen Mariannelundsskolan och Hermods. Tre år senare tog han ut sin fil mag i Uppsala följt av fil lic-examen i Lund 1962. Licentiatavhandlingen i ämnet historia hade titeln "Nykterhetsrörelsen och politiken". Denna titel är både en utgångspunkt och en beskrivning över Agnars livsgärning. Till denna skall vi foga Agnars pedagogiska verksamhet och hans varma intresse för människors grundläggande behov och nära relationer.
Blott 16 år gammal anslöt sig Agnar till nykterhetsrörelsen, IOGT. Genom hela sitt liv stod han nykterhetsrörelsen nära, väl medveten om dess egentliga självförståelse: att befria människor till ett rikare kulturellt liv. Detta dokumenterade han i flera av sina böcker och uppsatser. Att författa dessa tidsdokument och för eftervärlden bevara originella och begåvade människors livsverk, var inte nog för Agnar. Att få dessa skrifter sålda och lästa tog han mycket konkret också på sig. Många Mjölbybor har mött Agnar som kringresande bokförsäljare. Studieförbunden har erbjudit cirkelverksamhet kring hans böcker.
Agnar Bjälnes var under ett kvartssekel lektor i historia och samhällsvetenskap vid gymnasieskolan i Mjölby. Vid omläggningen av gymnasiet i mitten på 1960-talet anlitades Agnar av Länsskolnämnden i Östergötland som konsulent med uppdraget att förmedla fruktbärande idéer i tidens anda. Som kollega och lärare vann Agnar respekt och uppskattning.
Kommunalpolitiken blev Agnar Bjälnes politiska verksamhetsfält. I ett kvarts sekel var han ledamot av kommunfullmäktige för socialdemokraterna. De bostadspolitiska frågorna låg honom mycket varmt om hjärtat. I Mjölby kommuns bostads AB, och dess föregångare stiftelsen Svartåstaden, var Agnar styrelseledamot och ordförande under närmare trettio år. Under denna tid förverkligades kommunens bostadssociala program. Kommunens innevånare fick tillgång till bostäder av hög standard.
I sin socialdemokratiska förening, Östra S-föreningen, deltog Agnar under många år i styrelsearbetet. Alltid uppdaterad med intressanta uppslag, om än sparsmakad, bidrog han till föreningens mångfasetterade mötesverksamhet. Mjölby arbetarekommun fick del av Agnars stora kunskaper och goda stilistiska egenskaper, bland annat i jubileumsskriften "Vi byggde Mjölby, 1904--1994". I denna skildring av arbetarrörelsen i Mjölby under nittio år finns minnet av långt mer än hundra hedrade kommunmedborgare bevarat och deras livsverk beskrivet i det politiska samhällsbyggande, som karaktäriserar det 1900-tal, i vilket så mycket hände. Det var Agnar Bjälnes århundrade.
För Agnar Bjälnes var tidigare släktleds människor och deras livsvillkor viktiga att minnas. Deras erfarenheter och betydelse kunde ur historikern och samhällsvetaren Agnars synvinkel inte underskattas. Det förklarar hans mycket betydelsefulla arbete med dokumentationen av människor i gången tid liksom i hans egen släkt. När nu Agnar Bjälnes slutat att med glädje och engagemang berätta om vår historia och vår samtid, så vill vi minnas honom som den varma, begåvade och generösa människa han var. Vi delar den saknad hans närmaste, hustrun Kerstin och de fyra barnen med familjer, känner.
Berta Karlsson, Tranås, tidigare Asplinden, Säby, har avlidit i en ålder av nära 87 år. Hon var maka till framlidne Thore Karlsson. Berta Karlsson var född i Säby. Berta Karlsson har under åren arbetat som pälssömmerska, i affär och på café. Äktenskap ingicks 1940 och makarna bosatte sig i Säbydal, där hon bodde fram till slutet av förra året, då hon flyttade till Lövstagården.
Hennes närmaste är barnen med familjer.