Bengt Asker

Linköping2005-04-04 00:00

Bengt Asker avled den 7 mars 2005. Han blev 76 år.

Bengt Asker påbörjade sin yrkesverksamhet på hållfasthetsavdelningen vid dåvarande Svenska Aeroplan AB. Samtidigt med sitt arbete genomgick Bengt Saabs högre flygtekniska utbildning mellan åren 1950 och 1954. När Saabs första dator Sara togs i drift 1957 blev Bengt Asker en av användarna och han blev mer och mer intresserad av datorer och programutveckling.

Då Saab i början av 1960-talet beslöt att utveckla och marknadsföra datorer för civilt bruk kom Bengt att ingå i den grupp som drog upp riktlinjerna för och startade utvecklingen av programvaran till den dator som marknadsfördes som Datasaab D21. Den då viktigaste programvaran var programspråket Algol-Genius som byggde på idéer av professor Börje Langefors. Bengt Asker kom att leda såväl specifikationsarbetet som utvecklingen av programvaran. Algol-Genius blev en stor framgång för Datasaab mycket tack vare en skicklig implementering. Nyligen presenterade Bengt en artikel om Algol-Genius på konferensen "History of Nordic Computing" i Trondheim.

Bengt arbetade kvar på Datasaab till 1975 som chef för utveckling av systemprogramvara. Det året träffade Saab en överenskommelse med den amerikanska datorleverantören Sperry Univac som innebar att Univac övertog Datasaabs kundbas av stora datorer. Man bildade ett gemensamägt bolag, Saab-Univac, och etablerade ett utvecklingscentrum för programvaror i Linköping med Bengt som chef. 1978 flyttade Bengt Asker till Stockholm och blev då ansvarig för systemutveckling och programvara inom svenska Sperry.

Bengt återvände 1981 till ett starkt förändrat Datasaab i Stockholm där han blev utvecklingschef för Alfaskopdivisionen. Efter att ha genomlevt datorturbulensen i Ericsson och Nokia hamnade han under perioden 1989--94 i Ericssons koncernstab för teknologi. Som pensionär kom Bengt att medverka i forskningsanknuten verksamhet och författade bl a rapporter om programvara för Sveriges Verkstadsindustriers räkning. Han utnämndes 2003 till teknologie hedersdoktor vid Mälardalens högskola.

Starten av Bengt Askers yrkesverksamma liv sammanföll med datorernas intåg i Sverige. Bengt fick uppleva och medverka i utvecklingen från första generationens datorer som praktiskt taget saknade programvara till dagens oändliga internetvärld. Hans omfattande kunnande inom områdena arkitektur och programvara var av oerhörd betydelse för de företag och organisationer i vilka han verkade. Han var en glad och trivsam kollega och kamrat som vi saknar väldigt mycket.

MINNESORD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om