Skolpolitikernas dröm: Ett helt gymnasium för 13 000 kronor!
Det var stadens beräknade kostnader för läsåret när Linköpings första handelsgymnasium startade 1953. Ekonomiskt sinnade lärare och elever höll säkert ordning på budget och bokföring.
-- Vi hade en lärorik tid i en mycket trivsam skola, den bästa jag upplevt, konstaterar Åke Rydell 50 år efter sin studentexamen 1955.
Han gör det utanför slottsmuseet, som just besökts av en samling vetgiriga kvinnor och män i 70-årsåldern. Jubileumsprogrammet innehöll också en guidad visning av stadsbiblioteket och en välkryddad supé på kvällen.
-- Totalt medverkade 14 elever och två lärare, berättar Rydell.
Det var ungefär 50 procent av de förhoppningsfulla ungdomar som antogs på den nya utbildningen. Även de snabbrekryterade lärarna utstrålade ambition och inspiration.
-- Jag tyckte det var roligt att få vara med från starten, säger Lars Andersson, född 1925 och nybliven 80-åring.
Han öser beröm över sina numera något mognare lärjungar:
-- De var förvånansvärt väluppfostrade, artiga, duktiga och studievilliga.
Den första kullen handelsstudenter i Linköping har skingrats för vinden men med tio års mellanrum samlats till jubileum. Nu kom de från olika håll i landet för att dela minnen och erfarenheter.
-- Huvuddelen har haft ekonomiska befattningar i banker och andra företag. Handelsgymnasiet gav oss en god grund att stå på, framhåller Åke Rydell.
Han var en av fyra personer i festkommittén. Linköpingsbon Steffan Möller tog också ett stort ansvar, precis som vid 30-årsjubileet 1985 och 40-årsträffen 1995. En sann ordningsman som behövs i alla klasser. Handelsgymnasiet inrymdes i Linköpings handelsinstituts lokaler i fastigheten Klostergatan 45, som nu är Läkarsällskapets hus. I den mer än hundraåriga byggnaden fanns en gång barnhem för pojkar. Bakom projektet stod Sundbergska stiftelsen för värnlösa barn, men hemmet lades ner på 40-talet.
Det var vid sitt julisammanträde 1953 stadsfullmäktige fattade formellt beslut om att starta ett tvåårigt handelsgymnasium, som komplement till Högre allmänna läroverket. 54 ungdomar, alla med realexamen eller sjuårig flickskola som bas, sökte och 28 antogs.
-- Maskinskrivningen och bokföringen har jag haft stor nytta av under livet, försäkrar Rydell.
Stenografin minns han däremot ingenting av, och något bokslut efter 50 år behöver han inte färdigställa. Det fixar säkert ordningsman Möller!