Björn håller bättre än lastbilarna

Linköping2006-01-31 00:00

‚Björn Gustafsson

‚Sista dan på jobbet

Moderna lastbilar byts som regel ut efter 10--15 år. Då är en välsmord mekaniker som Björn Gustafsson på Rejmes betydligt slitstarkare.

Han slutade dock jobbet med en fri dag och två kompdagar. Det kan man faktiskt tjäna ihop på 45 år!

-- Jag har gått på övertid i två månader, men nu är det färdigskruvat för min del i den här verkstaden, säger Björn, som fyllde 65 år i november.

Det välfyllda mobila verktygsskåpet får någon annan ta över. Varje sak, varenda detalj, har förstås sin bestämda plats. Och att bruka pannlampa är han tämligen ensam om.

-- En praktisk grej som passar mig.

Sina egna vägar

Även om mycket av arbetet utförs efter samma mall har varje man sina specialiteter. Elsystem, felsökning, kompletterande utrustning på nya bilar och kontroller av färdskrivare är några av Björns vanligaste ansvars-områden.

-- Men jag har bytt hela motorer och under en period jobbade jag mycket med bussar, berättar han.

Volvoveteranen avslöjar också att han fick anställning på Saab en gång men tackade nej efter moget övervägande. Björn backade igen, när han i slutet av 70-talet var erbjuden att bli arbetsledare.

-- Jag är bättre på att hantera skruvmejslar, menar han.

Hellre gasa än basa. Privat kör mekanikern en Renault Megane, ett märke som tillhör Rejmes familj. Med jämna mellanrum rattar Björn också den husbil som han byggde på lediga stunder för många år sedan.

-- Den har rullat fint sedan 1989 och vi har gjort många långa resor. Men rätt nyligen blev det stopp och jag var tvungen att kalla på bärgaren.

Fordonet fick fart

Topplockspackningen hade pajat. Men Björn har givetvis fått fart på fordonet efter att ha plockat dit en begagnad motor, inköpt billigt på skroten i Motala.

-- Nu blir det mer tid för Christina (hustrun) och mig att åka runt med husbilen. Kanske tar vi med golfseten som nästan inte kommit till användning ännu.

Det blir ännu en aktivitet för paret, som har många andra intressen. Ett av dem är folkdans. Björn hoppas även hinna åka mer skidor än han gjort på senare år.

-- Jag har genomfört sex Vasalopp, men det var rätt länge sedan.

Runt Vättern

Tre Vätternrundor på cykel har han också avverkat mellan varven. Men husbygget i Vårgård blev effektiv broms för den tidskrävande motionscyklingen.

-- Som pensionär ska jag väl hinna med underhållet av huset, menar Björn.

Han är en praktisk person även utanför bilverkstaden och har tillräckligt med projekt i huvudet för att få en stimulerande tillvaro. Det kommer att gå som en folkdans.

Lillebror lantbrukare

Björn Gustafsson växte upp som äldsta barnet i en syskonskara på sex. Han gick sju år i skolan, en utbildning kompletterad på livets universitet och massor av Volvokurser.

-- Det kunde bli sex-sju stycken på ett enda år.

Lillebror Per-Erik har övertagit föräldragården Björketorp (cirka 45 tunnland) i Bjälbo. Björn visade inget intresse av att bli lantbrukare efter sin far.

-- Som barn pratade jag om att få meka med bilar, och så blev det.

16 år gammal började han jobba på Motorcentralen i Skänninge 1956. Nykomlingen hade till uppgift att "tvätta bort skit" åt de andra.

-- Arbetet var tyngre på den tiden, men trots alla hjälpmedel är grunderna desamma nu som då. Visst underlättar datorerna, men de har inte alltid rätt.

Förr renoverades och reparerades det mer. Nu byts komponenterna ut när de inte längre fungerar tillfredsställande.

-- Något av charmen i arbetet har gått förlorat.

Rullar 150 000 mil

Dock blir det mindre slitage på både vagnar och mekaniker. Lastfordon, upp till 25,25 meter långa och 2,60 breda i Sverige, rullar långt. 150 000 mil är inget ovanligt.

Björn började på Jöhnckes i Linköping den 26 januari 1961. Han har alltså servat företaget i exakt 45 år. Flera diplom vid kundmottagningen visar att veteranen ingått i femmannalag som nått framgångar i Volvos världsomfattande mekanikertävlingar.

-- 1991 vann vi den svenska finalen och 2001 fick vi en resa till USA i pris.

I fortsättningen kan Björn Gustafsson välja vilka vägar och verktyg han vill. Men det lär ta minst 65 år till, innan han lär sig skruva med golfklubban.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om