-- Kommer det nya EU-reglementet att innebära stora försämringar är det väl bara att stänga igen, säger Bengt.
Men i dag är han glad. Efter 23 års prickfri mjölkproduktion kommer den trägne bonden att hyllas. Måndagen 2 februari delar kronprinsessan Victoria ut Svensk Mjölks guldmedalj till 101 svenska producenter, bland dem östgötarna Bengt Widén, Ånnebo gård, Vikingstad och Arne Andersson, Lund, Söderköping.
Kriteriet för utmärkelsen är att de ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Vilket är precis vad Bengt mäktat med. Han tog över ansvaret på släktgården väldigt tidigt och får guldmedalj redan som 45-åring.
-- Jag har aldrig ångrat mitt val, men visst känns jobbet ibland för slitsamt. Då undrar man om det är värt besväret.
Bengt har inga anställda utan sköter allting själv tillsammans med fru Elisabeth. Killarna i familjen har också stort intresse och gott handlag med korna men är bara sju och nio år gamla. De har gott om tid att förbereda sig för eventuell framtida mjölk- och köttproduktion.
Om Bengt aldrig tar ledigt?
-- Jo, jag har avbytare ett par dagar i månaden och njuter av sovmorgnarna.
Annars är han i full verksamhet vid halv sex-tiden varje dag. På gården finns 30 mjölkkor plus köttdjur och rekryteringsdjur, totalt 80-85 stycken.
Med den besättningen ligger Ånnebo i mittfältet bland dem som belönas på måndag. Medaljgården har i genomsnitt 35 kor, som tillsammans mjölkar 291 ton per år. De skulle kunna försörja 700 svenskar med mejeriprodukter - mjölk, ost, smör, fil, grädde -- under hela året.
-- Medelavkastningen hos oss är 10 500 kilo per ko och år.
Det är betydligt mer än vid övertagandet för 23 år sedan, då genomsnittskossan nådde upp till 7 500 kg. Avel och effektivare utfodring har höjt produktionsmängden.
-- Men lönsamheten har försämrats mest hela tiden, konstaterar Bengt.
Vad kostar en liter mjölk i affären?
-- Runt sju kronor, väl? Vi köper ju aldrig mjölk, däremot alla andra mejeriprodukter.
Hur mycket betalt får bonden för mjölken?
-- Två kronor och sjuttio öre ungefär.
Gårdens viktigaste uppgift är, enligt medaljörerna själva, att producera mjölk av bästa kvalitet, garantera en bra djuromsorg och bidra till öppna landskap. Bästa sättet att få korna på bra humör är att klappa, klia och rykta dem och ta sig tid för en pratstund.
Bengt instämmer i beskrivningen. Bonden får undvika att stressa, det ger bara sämre utdelning. Och magsår skulle vara förödande för en mjölkproducent.
Populäraste konamnen i dag?
Stjärna, Rosa och Sköna tar medaljplatserna på guldgårdarna. Sedan följer Bella, Blomma, Maja och Krona.
Men på Ånnebo gård ser det annorlunda ut. Krona toppar överlägset. Det har inget med rojalism att göra, inte heller med valuta eller lönsamhet utan med släktskap. Namnet går i arv till avkomman.
Då utdelningen av guldmedaljerna sker i Stockholms konserthus på måndag är det dock inte Krona utan bonden som belönas av kronprinsessan. Efter ceremonin serveras pristagarna lunch på Skansen, som följs av en rundtur i staden.
Bengt Widén har tidigare fått östgötska utmärkelser av Arla. Men guldet i Stockholm känns som krona på verket. Säkerligen även för korna.