Barndomens geografilektioner har satt sina spår i läraren Göran Karlsson. I dag brinner han för internationella kontakter.
-- När jag gick i skolan tyckte jag att det var jätteintressant och roligt att läsa om andra länder och främmande kulturer. Jag samlade till och med frimärken från olika länder.
Göran Karlsson finns kvar inom skolans väggar som lärare. Fast inte som geografilärare, som man kanske skulle kunna tro. I stället är det främst matematik och fysik han undervisar i på Linghemsskolan. Fast intresset finns kvar och bland annat fungerar han som koordinator för ett internationellt EU-projekt som pågått sedan 1990-talet.
-- Det började med att vi hade ett bra utbyte med Tjeckien. Eftersom vi ville kunna få ekonomiskt bidrag till arbetet bestämde vi oss för att starta ett EU-projekt och tog kontakt med Island, Portugal och Grekland. Senare har vi utökat med Rumänien, Ungern och Italien. Vi har även fortsatt med Tjeckien.
Göran förklarar att tanken med projektet är att skapa kontakter mellan såväl lärare som elever. Bland annat har det skett elevutbyten med ett dussintal länder, främst Tjeckien och Italien. Dessutom har de lyckats ordna en internationell lägerskola i Grännäs, Valdemarsvik, med ett hundratal elever och lärare från tio olika nationer.
-- Det är viktigt att vi får ta del av andra människors kulturer. Jag vill att eleverna ska förstå hur verkligheten ser ut på andra platser.
Arbetet som koordinator har även givit Göran flera intressanta uppslag privat. En kontakt i Thailand ledde både till jobb och bröllop.
-- För fem år sedan blev jag erbjuden att jobba som gästlärare på en skola i Nong Song Hong, 9 mil söder om Khon Kaen som är huvudort i nordöstra Thailand.
Göran berättar om en skolmiljö med stora klasser fyllda med studiemotiverade och artiga elever. Han var där i nästan ett halvt år och hann under den tiden träffa läraren Phinthip, av de flesta kallad Thip, som han i dag är gift med.
-- Under tiden i Thailand åkte jag runt med lärarkollegor och besökte andra skolor. Främst i Thailand, men även i Laos, Kambodja och Malaysia.
Tack vare en kollega fick han kontakt med en skola i Tak, som ligger i nordvästra Thailand, nära gränsen till Burma. Där gästarbetade han jullovet år 2003.
-- Det var speciellt. Eleverna på skolan, som var ett internat, kom från sex olika bergsfolk. Skolan var självförsörjande på all mat. De odlade, hade hand om grisar och fiskade. Varje morgon gick de upp före soluppgången för att träna aerobics.
Hans kanske mest strapatsrika utbyte var när han skulle besöka en skola i Kamerun förra påsken. Även om allting flöt på som det skulle med flyg och buss till att börja med, så fick han problem när tåget visade sig vara nära på två dygn försenat.
-- När jag väl kom fram till skolan hade de i stort sett hunnit ta påsklov. Men de gjorde sitt bästa för att det skulle bli ett bra besök ändå, säger han och skrattar gott åt minnet.
göran karlsson
6 minuter med en 60-åring