Det rustas till fest på Vårdsbergs golfbana. Byggmästarn fyller 75 år den 17 juli. Öppet hus förstås, hela dagen.
Erling Sandberg har inte bara sin födelsedag att fira.
-- Nej, tänk jag har varit gift i 50 år också, hustrun Britt-Inger och jag har guldbröllop. Dessutom var det exakt 50 år sedan jag kom till Linköping, säger han och ser belåten ut.
Erling Sandberg väntar invasion till sin golfbana. Hans umgänge har blivit stort sedan han passerade stadsgränsen med sin cykel och med snickarlådan på pakethållaren nästan direkt från röda Ådalen.
-- Det stämmer inte riktigt. Jag jobbade i Oxe-lösund när jag såg att Gösta Lindstén sökte snickare. Jag hade blivit bekant med en Linköpingskille (Göran Andersson) på Boliden tidigt på 50-talet och visste att han hade flyttat hem. Tänkte att då känner jag i alla fall någon och sökte jobbet.
Det var starten på en sanslös karriär. Han avancerade snabbt till verkare, bytte arbetsplats och blev platschef åt Birger Andersson.
-- Vi byggde bland annat psyket och höghusen i Berga, minns han.
I maj 1962 blev han sin egen. "Erling Sandberg -- Även här" lyste rött över hela Linköping.
-- "Även här" syntes över hela världen. Så fort killarna var ute och reste hade de med sig en skylt. På Mallorca fanns det många, lovar jag, säger han och skrattar högt.
Erling Sandberg startade sitt företag i liten skala. Kontoret hade han i sovrummet.
-- Jag sa att jag aldrig skulle ha fler än tio anställda. Det sprack.
I början av 1980 hade Erling nio företag med 338 anställda.
-- När jag kom till Linköping hade jag min cykel och verktygslåda och 4 600 kr på en bankbok. Jag minns att jag köpte möbler till tvåan på Snickaregatan för 4 300 kronor och hade bara 300 kronor kvar. Med en hyra på 243 kr i månaden (väldigt dyrt på den tiden) var det kärvt många gånger.
Men lyxtvåan med mosaik i badrummet och plyschtapeter gav Erling hopp om ett annat liv. Sen dess har miljonerna rullat in.
1989 sålde han sina företag. Precis före fastighetskrisen.
-- Och jag satte in pengarna på banken och kom helskinnad ifrån krisen, har han betonat många gånger.
Även Erling Sandbergs idrottsengagemang har gett rubriker genom åren. Han var själv en riktig hurtbulle. Var först med att ta en klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet) 1972. Erling hann med 21 Vasalopp och sju Vansbrosimningar.
-- Men Vätternrundan (tid 12.37) och Lidingöloppet fick räcka med en gång Jag var visserligen anmäld till ytterligare en Vätternrunda, men gav bort starten till en gammal tävlingscyklist. Så slår man upp Erling Sandberg står det att jag kört rundan på åtta timmar och 36 minuter. Det tycker jag är kul.
Erling byggde egen tennisbana och eget elljusspår vid sommarstugan i Hult utanför Linköping. Där var det motion och tennis dygnet runt.
Han har också varit vice ordförande i Linköpings Motorsällskap och var med och byggde Sviestad. Åren 1972--1978 var han ordförande i Derby och när laget sensationellt gick upp i fotbollsallsvenskan 1976 skulle han måla hela Linköping grönt.
-- Vad inte många vet är att jag varit vice ordförande i IFK Norrköping också. Jag kände inte riktigt för det så det blev bara ett halvår.
Förtroendeuppdragen har varit många. LIF-ordförande, styrelseledamot i LHC och alla upptänkliga uppdrag i byggföreningar och arbetsgivarf öreningar.
Den stora frågan genom åren har varit hur mycket pengar han sponsrat idrotten i Linköping med.
Själv ler han bara och säger:
-- Jag älskar idrott och att resa och till ingetdera har det känts som jag har slösat några pengar.
1987 tog golfen över intresset. Han köpte hela Wreta kloster golfbana och sålde 1 300 aktier till banan.
-- Där lade jag ner hela min själ under 11 år, berättar han.
Under 14 år åkte han runt och spelade på Sveriges alla registrerade banor (425). Ett oslagbart svenskt rekord.
I dag är det den egna banan i Vårdsberg som gäller. Och där ska han hålla fest.
Men vad önskar sig karln?
-- Flaskor. Jag fick 189 flaskor när jag fyllde 70 år, så det är nåt att slå, säger Erling som var helnykterist till han fyllde 46 år och fortfarande är måttlig med spriten.
Men rekord är rekord.